Annons:

Centerpartiet vill se fler privata vårdgivare i länet

Kalmar län svämmar inte direkt över av privata vårdgivare. Det vill Centerpartiet ändra på som nu skrivit en interpellation i ämnet.

Annons:

Så här skriver landstingsrådet Christer Jonsson i interpellationen som riktas till landstingsstyrelsens ordförande Anders Henriksson (S): 

"För cirka 10 år sedan antog landstingsstyrelsen en ny beslutsordning för hantering av ansökningar om vårdavtal från olika intressenter. Hanteringen innebär att allt sköts administrativt. Det har tyvärr inneburit att det inte görs någon samlad sammanställning eller öppen redovisning av vilka konkreta ansökningar eller intresseanmälningar som kommer in till landstinget. Det är känt att det bl a funnits ansökningar från hudspecialister, men dessa har ännu inte lett till någon åtgärd.

Med tanke på de växande bekymren med sjunkande tillgänglighet som vi nu kan se i redovisningarna av väntetider i vården, är det också angeläget att se om det finns privata vårdgivare som på vissa områden skulle kunna bidra till bättre tillgänglighet och därmed ge ännu fler patienter vård i tid.

Kalmar län har i jämförelse med andra landsting relativt få privata vårdgivare och uppfattas som på gränsen till stängt för nya privata vårdgivare. Det gör att det komplement som nya vårdgivare kan utgöra inte kommer länsinvånarna till del, utan risken är stor att man istället får vänta på sin hörapparat eller kataraktoperation.

För att ge landstingsfullmäktige en möjlighet att bli insatt i hur läget har sett ut och ser ut vill jag ställa följande frågor:

Hur många och inom vilka områden har olika ansökningar och intresseanmälningar inkommit de senaste tre åren?

Vilka resultat har dessa ansökningar/intresseanmälningar lett till?

Hur hanteras vårdavtal där nuvarande innehavare vill lämna det för pensionering eller annat skäl?"

Interpellationen kommer att behandlas på följande landstingsfullmäktige. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt