Annons:

Här är trion som toppar länets riksdagslista för Centerpartiet

Anna Östborg, Stihna Johansson-Evertsson och Lars Sandberg är Centerpartiets toppkandidater till riksdagen. Foto: Pressbild

Här är trion som toppar länets riksdagslista för Centerpartiet

En från Högsby, en från Kalmar, en från Vimmerby. Där är topptrion på Centerpartiets riksdagslista inför valet 2022.
– Den här trion speglar hela länet på ett väldigt bra sätt, säger Christer Jonsson, ordförande för nomineringskommittén.

Annons:

På torsdagen presenterade Centerpartiet sin topptrio till riksdagslistan inför valet 2022. Det är två kvinnor och en man som kommer vara de tre första personerna på valsedeln för Kalmar län.

Etta är Stihna Johansson-Evertsson, som i dag är kommunalråd i Högsby kommun och tidigare har suttit i LRF:s riksförbundsstyrelse.

– Det är med stor ödmjukhet jag tar emot det förtroende som visats mig. Jag har en bakgrund som företagare i många år och mina hjärtefrågor är att skapa förutsättningar och villkor för mindre och medelstora företag. Bland mina hjärtefrågor finns också jämlikhet och miljöfrågor, säger Stihna Johansson-Evertsson.

Tvåa på listan är 38-åriga Anna Östborg från Kalmar. Hon arbetar som administrativ chef för Svenska kyrkan i Nybro och är ledamot i utbildningsnämnden i Kalmar kommun. Hon är också ordförande för Centerpartiet i kommunen.

– Jag är mycket glad och stolt över att få förtroendet att vara föreslagen på en andraplats på riksdagslistan. Om väljarna ger mig förtroendet att representera länet i Sveriges riksdag så kommer jag att arbeta för att få in fler människor i arbete och ut ur utanförskap. Jag vill att i de beslut som tas så är det den enskilda människan som ska stå i fokus, oavsett om det gäller vård, skola eller livsvillkor i hela landet, säger Anna Östborg.

"Klar ambition"

Trea på listan är Vimmerbypolitikern Lars Sandberg. Han är ordförande för socialnämnden i Vimmerby kommun och sitter också i distriktsstyrelsen.

– Mina hjärtefrågor rör landsbygden och möjligheten att bo och verka på landsbygden. Jag brinner också starkt för lag och ordning. Psykisk hälsa är också en viktig fråga för mig. Den psykiska ohälsan är en stor utmaning där tyvärr allt fler drabbas av psykisk ohälsa, det är en utveckling som måste brytas, säger Lars Sandberg.

Centerpartiet har ett mandat i riksdagen. Det besitts av Anders Åkesson och är ett mandat han har haft sedan valet 2006. Han har dock sedan tidigare aviserat att han avser att lämna politiken. I valet 2018 var Centerpartiet relativt nära två mandat, men lyckades inte ta det.

– Målet är att jag ska ta en plats och ta med mig som Anna som en andra kandidat till riksdagen. Då blir Lars förste ersättare. Det är en klar ambition vi har och jag ser fram emot att komma ut och kampanja, säger Stihna Johansson-Evertsson.

Hur ska ni få två mandat?

– Vi var inte så långt borta senast och det handlar om att göra en bred och bra valkampanj. Jag ser det inte som omöjligt. Vi har en god förebild i Anders Åkesson och det handlar om att vara lyhörd och lyssna in.

"Speglar hela länet"

Att Lars Sandberg ska få en riksdagsplats är förstås osannolikt.

– Jag är glad för förtroendet, men inser att det blir svårt att få en riksdagsplats. Jag ska hjälpa Stihna och Anna så långt det går för att vi ska två mandat, säger han.

Riksdagslistan fastställs på nomineringsstämman den 13 november.

– Vår ambition har varit att ha en topptrio som speglar våra väljare i hela länet och det gör vi på ett väldigt bra sätt. Vi är väldigt nöjda med processen och den lista som nu läggs fram. Vi känner att det är ett väl förankrat förslag som läggs fram, säger Christer Jonsson, ordförande i nomeringskommittén. 

Totalt är riksdagslistan 46 namn lång.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt