Annons:

Vimarhems vd: ”Det är inte möjligt att bygga”

Vimarhems vd Jan Erixon ser inga möjligheter för Vimarhem att gå in i ett stort byggprojekt i rådande läge. Foto: Simon Henriksson

Vimarhems vd: ”Det är inte möjligt att bygga”

Centerpartiet vill att Vimarhem bygger två fyrvåningshus med totalt cirka 30 lägenheter. Vimarhems avfärdar nya projekt – åtminstone med gällande direktiv.
– Vi vill jättegärna bygga, men det måste finnas ekonomi. Som det är för dagen är det helt enkelt inte möjligt, säger han.

Annons:

Enligt Erixon skulle byggnationen av Uven och Pistolsmeden kosta cirka 30 miljoner kronor vardera. Då har han räknat med en byggkostnad på 25 000 kronor per kvadratmeter och 16 lägenheter om 75 kvadratmeter i varje hus.

– Det är på ett ungefär. Det Centerpartiet föreslår låter rätt mycket, men får vi ekonomi i det kan man köra igång ett sådant hus till att börja med. Det tycker vi skulle vara jättepositivt om vi bara klarar våra kalkyler.

 Räcker inte med höjd låneram

För att Vimarhem ska göra det anser Erixon att det antingen krävs statliga investeringsmedel, ändrat regelverk eller förändrad inställning från revisorerna.

– Som det är för dagen är det helt enkelt inte möjligt att bygga, men ändras förutsättningarna från regeringsmakten kan det vara det. Vi vill också ha godkänt från revisorerna innan vi hoppar på en sådan här grej, vi vill inte ha revisorerna efter oss.

Räcker det att kommunen höjer sin låneram för att ni ska kunna bygga?

– Nej, inte som det ser ut just nu. Men det här är inte unikt för Vimmerby. Alla kommuner på landsbygden har svårt att få ihop de här byggnationerna när man måste skriva ned fastigheterna till marknadsvärdet. De reglerna måste ändras för att vi ska kunna bygga, man måste tillåta en lägre direktavkastning.

Hur ser du på de tomter som föreslås?

– Det är bra tomter. Vi har Uven och Pistolsmeden och har köpt dem för att de ska bebyggas. Karlbergstomten är också en bra tomt, om den saneras.

Är det bostadsbrist i Vimmerby?

– Det är brist på bra gamla billiga lägenheter. Producerar vi nytt blir hyrorna högre och vi har inte alldeles lätt att hyra ut Rönnbärsgatan som vi byggde 2010. Under rådande förutsättningar blir nyproduktioner dyrare. Det kanske funkar i Stockholm, men den disponibla inkomsten i Vimmerby är lägre.

"Inte realistiskt"

I går sa Tomas Peterson till DV att han vill se att Vimarhem finansierar nybyggnation med försäljning.

– Vi ska vara affärsmässiga. Det står i våra direktiv och vi ska inte sälja det vi lever på. Den skattade reavinsten efter en försäljning blir det inga pengar att bygga nya lägenheter av. Åtminstone inte om ingen kommer med ett vansinnigt erbjudande, men det är inte realistiskt.

Vad kan en försäljning av ett hyreshus ge Vimarhem?

– Vi har räknat på det, men vi kan inte bygga många lägenheter med de pengarna. Dessutom är mjölkkossan borta. De här gamla kåkarna är bra grundstenar för Vimarhem. De ger bra direktavkastning och det är så vi ska bygga upp ekonomin. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt