Annons:

Varken idrott eller kultur i nya visionen – utskottet reagerade direkt

Varken idrott eller kultur nämndes i utkastet till Vimmerbys nya vision. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Varken idrott eller kultur i nya visionen – utskottet reagerade direkt

Nyligen presenterades ett utkast till en ny vision för Vimmerby. Då saknades orden idrott och kultur helt i vision.
– Vi tycker att det bör omnämnas, säger kultur- och fritidsutskottets ordförande Ola Gustafsson (KD).

Annons:

Under början av oktober presenterade demokratiberedningen ett utkast till en ny vision för Vimmerby kommun. Dokumentet är omfattande och består av tre övergripande punkter. Det handlar om demokrati och socialt kapital, hållbarhet och fysiska miljöer.

Därutöver delas visionen in i sju olika områden. Ett av områdena är "fri tid" men varken ordet "kultur" eller ordet "idrott" finns med någonstans i visionen. 

Av det senaste protokollet från kultur- och fritidsutskottet framgår det att utskottet reagerade på detta. 

"Vid genomläsning av vision för Vimmerby blir det tydligt att orden kultur och idrott utelämnas och det i en kommun där detta anses vara viktigt. Särskilt tydligt blir det med tanke på formuleringen om hur demokratiberedningen vill att förslaget till vision: ska uteslutande handla om det önskvärda tillståndet i samhället och för dem som i framtiden lever, verkar i och besöker Vimmerby kommuns geografiska område. Visionen ska fånga ”det goda livets” grundläggande dimensioner och skapa bilder av ett tilltalande, attraktivt och hållbart tillstånd som upplevs som inspirerande och värt att alltid sträva efter. Kultur och idrott är viktiga inslag i en kommun och bidrar till att barn, unga och vuxna får en meningsfull fritid, mår bra, utvecklas och vill bo i Vimmerby kommun. Både kultur och idrott bidrar till att utveckla en plats och är viktigt för vår besöksnäring. Vimmerby kommun har stor potential att utvecklas mer på dessa båda områden", skriver utskottet.

"Bör omnämnas"

Nu har utskottet påpekat detta för demokratiberedningen och vill att kultur och idrott ska förtydligas i skrift i visionen.

– Kultur och fritid är ord som bör omnämnas i visionen. I samhället är både kultur och fritid väldigt viktiga delar och vi anser att det bör omnämnas, säger utskottsordförande Ola Gustafsson (KD).

Hur reagerade ni när ni insåg att det saknades?

– Vi reagerade inte så hårt. Vi konstaterade mer att vi måste påpeka det. Utkastet till vision har naturligtvis tjänstemännen tittat på och då upptäcktes det. 

Hur vill ni att det ska formuleras?

– På något sätt behöver dessa delar berörs, men hur kan jag inte säga.

"Jätteöppna för synpunkter"

Leif Larsson är ordförande i demokratiberedningen och konstaterar att det är just av den här anledningen som visionsutkastet gått ut på remiss.

– Det här är ett utkast som gått ut på remiss och det är just det här som det är till för. Vi är jätteöppna för synpunkter och vill att fler ska höra av sig, så att vi verkligen får till oss allt. Vi uppmanar alla att höra av sig, säger han.

Går det inte att tolka avsaknaden av orden kultur och idrott som att det inte anses så viktigt?

– Nej. Även om det inte står i klartext, så går det att läsa in det i flera formuleringar. Nu får vi till oss det här och efter remissrundan ska det här sammanställas. 

Det framkommer ibland uppgifter om att politiker inte tar varken kultur eller idrott på allvar. Kan inte det här tyda på det?

– Intresset för kultur, idrott och civilsamhället är stort. Tittar vi på föreningslivet har vi ett stort åtagande kring föreningsbidrag och så vidare. Frågan ligger verkligen inte på undantag, utan det här handlar bara om på vilket sätt det ska uttryckas i visionen.

Kan inte det här tolkas som att det finns ett ointresse för frågorna?

– Nej, verkligen inte. Snarare är det så att för att få mer tryck i frågan krävs det synpunkter och vi välkomnar alla synpunkter. Jag kan inte heller tycka något nu, eftersom processen pågår och vi är i ett skede där vi tar in synpunkter.

"Nu går tåget"

Flera instanser, däribland nämnder och utskott, ska ge remissvar på visionen. Det står även allmänheten fritt att lämna synpunkter och tankar kring visionen.

– Jag hoppas vi får in många synpunkter. Det är nu som tåget går så att säga och vi vill känna att det här är väl förankrat. 

Möjligheten att lämna synpunkter finns till den 30 november. Visonen ska klubbas av fullmäktige i januari nästa år.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt