Annons:

Så ska Vimmerby bli bättre –

Lars Johansson (V) säger att Astrid Lindgren, som många andra lyfte fram, inte har något med hans hembygd att göra.

Så ska Vimmerby bli bättre – "Hon har inget med min hembygd att göra"

Hur ska Vimmerby kommun se ut om fem, tio eller 20 år? Visionen är förstås att kommunen ska bli bättre, men frågan är hur det ska gå till. Det diskuterade nyligen fullmäktiges ledamöter.
– Hur ska vi göra en vision som är Vimmerbys, som inte går att plagiera? Att göra det unika är en konst, säger Leif Larsson (C).

Annons:

Under många år har kommunen arbetat med en vision för det framtida Vimmerby. Men samhället förändras och åren tar ingen paus – därför behöver visionsarbetet förstås uppdateras och förnyas kontinuerligt.

Nu pågår ett arbete med den nya visionen och i samband med det senaste fullmäktigesammanträdet presenterade konsulten Carina Engqvist sitt utkast till vision för Vimmerby.

– Jag har tagit del av mycket dokumentation och träffat demokratiberedningen. Det här är en process och ingenting är hugget i sten, utan vi presenterar våra tankar. Alla ska känna att de kan leva ett gott liv, att den grundläggande servicen fungerar i livets alla skeden, att man känner att man tillhör kommunen. Det kommer inte gå att ha en ishall på varje ort, men alla ska känna sig som en del av helheten. Det finns stora utmaningar framåt som klimat, migration, digitalisering, urbanisering och globalism. Det handlar om att Vimmerby som plats ska växa hållbart och det handlar om ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet. Främst har vi pratat om social hållbarhet, säger Engvist. 

Det som konsulten Carina Engqvist lyfter fram som Vimmerbys starkaste vapen är föga överraskande Astrid Lindgren.

– Det unika för Vimmerby är den självklara kopplingen till Astrid Lindgren. Det är en värdegrund som är unik och väl förankrad, ett stycke eller citat hur hennes böcker och alla kan direkt referera till att det handlar om Astrid Lindgren. Genom Jonatan Lejonhjärta har vi lärt oss att det finns saker man måste göra, annars är man ingen människa utan bara en liten lort.

Hon säger att Vimmerby – med Astrid Lindgren som förebild – ska våga möta de svåra situationerna och komplexa utmaningarna.

– Det krävs att man är förändringsbenägen, att man ser de problem som finns, tar tag i dem och gör något åt dem. Man måste kunna anpassa sig efter rådande omständigheter. Vimmerby kan vara en stor förebild, en kommun som vågar gå före och som ser möjligheter. I Vimmerby kommun ska man ha ett tillstånd av tolerans, öppenhet och respekt. Här ska man se, uppmuntra och lyfta varandra. 

"Magical moment"

Målet med visionsarbetet är att få "invånare som kan och vill vara delaktiga, känner sig behövda och får känslan av sammanhang". 

– Det är ingen lätt resa och det kommer krävas både mod, ansvar och fantasi hos var och en av oss. Visionen är att tillsammans skapa våra drömmars Vimmerby och kalla det för vårt älskade Vimmerby. Ett samhälle på Vimmerbys vis i Astrid Lindgrens anda.

Kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweij (C) förklarade att hon blev gripen.

– Det var ett magical moment för mig. Jag är imponerad och tagen. Er leverans var över förväntan, säger hon.

Daniel Nestor (S) hade en liknande bild.

– Det låter som Socialdemokraternas partiprogram, så jag kan tänka mig det här, sa han och drog ned skratt:

– Jag tycker att det här är en väldigt bra grund att stå på.

Flera andra poltiker ville också fokusera på att alla ska känna sig som Vimmerbybor och att inte personer från exempelvis Storebro, Frödinge eller Locknevi känner sig exkluderade.

– Vår tanke måste vara att alla känner sig som Vimmerbybor, att Vimmerby är kommunen och inte bara tätorten, säger Eva Berglund (S).

"Kände platsidentitet"

Kommunfullmäktiges ordförande Leif Larsson (C) säger att det är mycket som stärker kommunens platsidentitet.

– När det pratades om vår döende åldring, Rumskullaeken, och sedan om att den överlever, då kände jag platsidentitet. När Djursdala gick långt i Vi i femman, då kände jag stolthet och platsidentitet, säger han.

Nilsson Nachtweij tog vid där han slutade:

– Jag tittar på VM och när kommentarerna säger att det är Vimmerbytjejen som nätade, det är klart att "Kosse" (Kosovare Asllani) också ger en stolthet som Eken och Astrid Lindgren. Vimmerby betyder väldigt mycket för väldigt många.

Ex-kommunalrådet Tomas Peterson (M) uppskattade också presentationen.

– Jag ställer upp på den till 100 procent. Astrid Lindgren är kärnan och har så varit de senaste 20 till 30 åren. Astrid är allas Vimmerby. Jag vill se ett gemensamt Vimmerby på riktigt, ett mål, en vision, ett drömmarnas Vimmerby. Hjärtats Vimmerby kanske, säger han.

Pia Young (V) menade att det här så här alla vill ha det – men att det krävs en hel del för att komma dit.

– Det måste också föregås av en verkstad. Vad ska vi satsa på? Vi måste satsa på alla, vi måste satsa på barnen. Alla ska känna sig trygga, alla ska få finnas till, alla ska få hjälp. Ingen ska bli trampad på, ingen ska bli dömd för den man är eller vad man har i plånboken. Att få bli en del av Vimmerby är inte så lätt. Att sträcka ut handen till en främling är inte många som törs. Jag vill se verkstad av det här, säger hon.

"Älskar Vimmerby"

Gudrun Brunegård (KD) säger att hon är fascinerad över arbetet som presenterats. 

– Vi älskar Vimmerby, det är därför vi sitter här en vacker sommarkväll, en vacker vinterkväll och alla andra kvällar. Det är viktigt att ingen känner sig exkluderad, den här visionen ska vara till för alla, även de som jobbar här, de som driver företag här eller de som flyttar hit.

Lars Johansson (V) påpekade att Astrid Lindgren en gång i tiden flydde från just Vimmerby.

– Visionen ska syfta till dem som vi ännu inte vet något om. Jag känner ingen samhörighet med Astrid Lindgren. Jag älskar ALV, men för mig har hon ingenting med min hembygd att göra. Jag kommer från Flohult och har min platsidentitet där. Astrid Lindgren var ingen som Vimmerbybor var stolta över en gång i tiden, då flydde hon från den här staden. Det ska vi ha med oss.

Leif Larsson påtalade att man ska våga vara kaxiga.

– Men samtidigt ha fötterna på jorden. Hur gör vi en vision som är Vimmerbys, som inte går att plagiera? Junibacken lyckades aldrig. Att göra det unika är en konst, säger han. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt