Annons:

Efter befolkningsökningen:

Befolkningsökningen gläder Helen Nilsson (S), men samtidigt menar hon att det ökar pressen på kommunen.

Efter befolkningsökningen: "Sätter press på oss"

217 nya invånare. Sju fler födda än antalet döda. Fler invånare än Vimmerby har haft sedan 2001. Befolkningsstatistiken från SCB för 2016 var glad läsning för Vimmerby kommun.
– Jag är förstås jättenöjd med det, säger Helen Nilsson (S), vice ordförande i kommunstyrelsen.

Annons:

Barn, snickare, pensionärer, hundägare, kaffeälskare och allt därutöver.

Totalt är vi 15 636 personer i Vimmerby kommun numera. Ökningen är 217 personer under 2016. 

– Det är bra, jag är jättenöjd för att det ökar. Det sätter ännu mer press på oss som kommun, med allt vi har att utveckla, inte minst på bostadssidan. Vi är en inpendlingskommun och det är jätteroligt när näringslivet förbättras och många vill jobba här. Men utvecklingen vi vill ha som är ekonomiskt fördelaktig är att de också bor här, säger kommunalrådet Helen Nilsson (S). 

Vimmerby kommun har inte varit så här många invånare sedan 2001. 

– Vi är verkligen en utvecklingskommun och även om vi inte alltid ser det själva, så är Vimmerby känt. Det för med sig inflyttningar och det sprider sig. På något sätt har vi vänt trenden, men vi ska också vara ärliga och säga att det beror mycket på de nyanlända. 

Positivt födelseöverskott

Vimmerby är tillsammans med Oskarshamn den enda kommunen i Kalmar län som har ett positivt födelseöverskott. Sju fler föddes än dog i Vimmerby 2016. Inte sedan mitten av 1990-talet har så många fötts i Vimmerby.

– Det är jätteroligt, det visar på en trivsel i kommunen och det är superbra. Det är fantastiskt, visar att man har en tro på Vimmerby, att man stannar kvar. De som tidigare flyttade har stannat kvar nu i stället och det är ett gott betyg. 

Men ökningen sätter också större press på Vimmerby kommun.

– Det innebär påfrestningar också, det är superroligt, men det kräver också av oss. Jag är ändå jätteglad för att det går åt det här hållet. 

I slutet av förra året kom en undersökning där budskapet från mer än en tredjedel av deltagarna var: "Flytta inte till Vimmerby!". 

– Vi vet ju inte om siffrorna kunde varit ännu bättre utan den. I dagsläget tror jag att det berodde på en missnöjd inställning som man inte har om det är ett lugnt läge. Det kan handla om dagsfärska frågor, men vi tar det på allvar. Nu arbetar vi mer med medborgardialoger. Även om alla inte kan bli nöjda och några måste ta de tuffa besluten, så ska befolkningen trivas och må så bra som möjligt. 

"Måste få till attraktiva boenden"

Varje ny invånare räknar man med genererar 50 000 kronor i nya statsbidrag. Men det är befolkningsmängden per 1 november som avgör det och då hade Vimmerby 226 invånare fler än samma tidpunkt förra året. Kommunen får därmed 11,3 miljoner kronor till kommunkassan. 

– Det betyder förstås väldigt mycket och vi tar med det in i budgetdiskussionen, säger Helen Nilsson (S).

I och med befolkningsökningen behöver Vimmerby kommun göra mer för att skapa nya boenden, enligt kommunalrådet. 

– Vi måste få till attraktiva boenden nu. Vi har tillsatt en grupp som ska jobba hårdare med bostadsfrågan. 

Vad är det för grupp?

– Det är en grupp av tjänstemän som ska samla allt vi har diskuterat och lägga fram ett samlat dokument för oss, som vi sedan kan jobba utifrån. Vi har pratat mycket om tillgänglighetsboenden, vård- och omsorgsboenden, gruppboenden, förskolor, hyres- och bostadsrätter och villor. Vi är överallt och planerar och behöver få ett sammanhang, så att vi kan ta beslut. Hur många villatomter? Hur många hyresrätter? Vem ska göra det? Vi måste få ett samlat grepp, för vi måste igång nu. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt