Annons:

Kommunen förlorar 700 000 på affären med FB Bostad:

Kommunen säljer fastigheten och marken direkt vidare till FB Bostad för 1,2 miljoner kronor. På bilden majoritetens Tomas Peterson (M) och Helen Nilsson (S).

Kommunen förlorar 700 000 på affären med FB Bostad: "Rimligt pris"

Kommunen köper begravningsbyråns fastighet och den tillhörande marken för 1,9 miljoner kronor. Till FB Bostad säljer sedan kommunen omedelbart det plus ytterligare mark där två hus står i dagsläget för 1,2 miljoner kronor.
– Det är ett väldigt rimligt pris, säger kommunstyrelsens vice ordförande Helen Nilsson (S).
Då ska också FB Bostad stå för saneringskostnad och rivning av de två husen.

Annons:

Nu har även det formella beslutet tagits för uppgörelsen kring de nya bostadsrätterna som ska byggas i Vimmerby kommun. Slutligen ska ärendet upp i kommunfullmäktige – men på tisdagens kommunstyrelsensammanträde fattades beslut om att köpa Rundqvist begravningsbyrås fastighet med tillhörande mark för 1,9 miljoner kronor. Värderingen låg på 1,6 miljoner kronor. 

Med en gång säljer kommunen vidare det till FB Bostad. Dessutom säljer kommunen mark där två hus står i dag. För det får kommunen 1,2 miljoner kronor. Underskottet på affären blir 700 000 kronor i ett första skede. Räknar man med att kommunen köpte grannfastigheten, Stören 3, för 715 000 kronor för 14 år sedan blir det 2,6 miljoner kronor kommunen totalt betalat.

FB Bostad får tillträde till marken den 1 februari.

– Vi tror att det här är under marknadspris om den varit ute på öppna marknaden, då hade den gått som bostadsfastighet. Det är den här överenskommelsen vi har gjort, motiverar kommunstyrelsens ordförande Tomas Peterson (M).

Helen Nilsson (S):

– Vi har inte förköpsrätt, så vi kan inte säga att vi ska köpa det, men det var begravningsbyråns vilja att sälja till kommunen. Man ville inte sälja direkt till FB Bostad. Hade det gått ut på öppna marknaden kanske vi inte hade fått det, utan då kanske det hade gått i stöpet, säger hon.

"Räknar av det"

Värderingen på 1,6 miljoner kronor är utan de hus som ska rivas, säger kommunalråden. 

– Då ska husen vara borta, men nu tillträder de med de här husen. Därför drar vi bort för miljösanering och rivning. Man måste se det här som en helhet, vi tar ett steg och säljer fastigheten vidare. De tar hand om saneringsbehovet och rivningen. Vi säljer hela kvarteret kan man säga, säger Tomas Peterson.

Kommunen drar av 200 000 kronor för miljösanering och 250 000 kronor för rivning när de säljer till FB Bostad. 

– Värderingen förutsatte att vi miljösanerade och iordningsställde tomten och rev husen. Nu får de göra det själva och då räknar vi av de här summorna.

650 kronor per kvadratmeter

Kommunen har beräknat ett markvärde på 650 kronor per kvadratmeter.

– Det är där vi kan ligga som en kommun i den här storleken. Det är på den beräkningen vi grundar det här priset och det är ett väldigt rimligt pris för vår storlek. Jag tror inte att vi kan gå högre. Att det inte hade stått några hus där hade varit bättre, men nu är det inte så och då ser vi samhällsnyttan med att få 16 lägenheter i första hand, säger Helen Nilsson (S).

Kunde inte FB Bostad köpt direkt av begravningsbyrån?

– Det kunde vi ha tyckt också, men det ville inte begravningsbyrån. De ville sälja till kommunen och det accepterade vi. Vi gör det för att få igång bostadsbyggandet och när det var aktuellt var inte fler externa aktörer intresserade. Vi tycker att det ska bli spännande och snart sätts spaden i jorden, säger Tomas Peterson (M) och Helen Nilsson (S).

Kan andra som vill bygga räkna med liknande avtal i framtiden?

– Det är ungefär 650 kronor kvadratmetern i tätorten. Det är sorgligt att det står två hus där, men för övrigt är det ett bra pris. Man har gjort marknadsvärdering och hört sig för i andra kommuner.

Deltog inte i beslutet

Oppositionen – varken Centerpartiet eller Vänsterpartiet – deltog i beslutet.

– De gick emot markanvisningsavtalet och försäljningen. Det visar att om Centerpartiet hade suttit i majoritet hade det inte blivit någon försäljning, då hade vi inte haft någon byggnation. Det är den slutsatsen vi kan dra av det, säger Nilsson.

Kommunen ställer krav på att det ska bebyggas i avtalen. 

– Annars blir det en avgift. Det blir ett vitesföreläggande om det inte byggs. 

Hur Centerpartiet ser på affären kan ni läsa senare.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt