Annons:

Fortsatt många outhyrda lägenheter – kan ge högre hyror 2022

Hyrorna för Vimarhems boenden kan bli högre 2022. Foto: Simon Henriksson

Fortsatt många outhyrda lägenheter – kan ge högre hyror 2022

Vimarhem ligger fortsatt på en sällsynt hög grad outhyrda lägenheter. Det kan påverka hur det kommunala bostadsbolaget går in i förhandlingen om hyrorna för 2022.
– Den totala intäkten är mindre och det behöver vi ta höjd för, säger Magnus Danlid, ordförande i Vimarhem.

Annons:

Vimarhem hade vid månadsskiftet 47 lägenheter outhyrda i sitt bestånd. Det är ungefär lika stor andel som vi rapporterade om i november, men är en sällsynt hög nivå jämfört med de senaste åren. 23 av lägenheterna finns i huset i Storebro som Migrationsverket lämnade tidigare i år.

– Hälften av de här lägenheterna finns i det här huset i Storebro. 33 av de 47 lägenheterna finns i Storebro, så i övriga orter är det enstaka lägenheter där vi har ledigt utrymme, säger Magnus Danlid (C), ordförande i Vimarhem. 

Vad som ska hända med det hus som står tomt i Storebro är ännu oklart.

– Svaret den här gången också är att vi fokuserar på Uven, men vi ska ta en diskussion och ett resonemang om Storebro. Vi har haft en inledande diskussion med kommunledningen och förmedlat vår syn och bild och diskuterat förutsättningarna kring att det står tomt där. Längre än så har vi inte kommit och vi kommer ta den frågan framöver.

När kan ett beslut komma där?

– Vi har inte satt någon tidsplan alls. Vi har underhållsvärme i huset och det står bra där det står. Vi känner ingen panik. Det finns andra viktiga frågor och vi får återkomma till det.

Högre hyror kan bli effekten

2021 höjdes hyrorna med 1,65 procent i Vimmerby kommun. Vimarhem ville ursprungligen höja hyrorna med 3,23 procent, vilket Hyresgästföreningen inte accepterade. 

Hyrorna för 2022 gäller från 1 april och den förhandlingen är ännu inte igång. 

– Många av våra grannbostadsbolag har 1 januari och då är det förstås mer bråttom. Vi ska ta fram en hyreskalkyl innan vi går till Hyresgästföreningen för dialog. 

Kan den ovanligt stora graden av outhyrda lägenheter påverka er ingång till 2022?

– Vi har inte kommit så långt än, men det är klart att den totala inkomstbilden måste vägas in. Sedan är det inte rimligt att lägga hela de saknade hyresintäkterna på de befintliga hyresgästerna. Men det är klart att det handlar om intäkter som uteblir och som annars skulle ha kunnat användas till investeringar och renoveringar, säger Danlid och fortsätter:

– Det är givet att det har betydelse att vi har 47 lediga lägenheter nu. Hösten 2019 var det en månad med noll outhyrt. Det är skillnad på att ha noll, fem eller 47 lägenheter som inte är uthyrda.

Kan det bli så att de befintliga hyresgästerna får betala för uthyrningsgraden?

– Inte helt och fullt, men vi väger in den totala ekonomin i förhandlingen. Det måste vi göra och den totala intäkten är mindre och det behöver vi ta höjd för. Det kan innebära lite högre hyreshöjning.

Och vad kan det innebära att ni vill höja hyrorna med?

– Det får vi återkomma till. Vi ska ta fram en kalkyl, men det finns andra faktorer som också påverkar. Vi har ökade kostnader för material, renovering och byggnation. Mycket har blivit dyrare och det ser inte ut att bli billigare 2022 heller, men vad det innebär kan jag inte säga i det här läget. 

När kan det kommuniceras?

– Vi har inte kommit dit än. Det börjar efter nyår.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt