Annons:

Nu ska hyrorna förhandlas:

Magnus Danlid (C) är ordförande för Vimarhem. Foto: Ossian Mathiasson

Nu ska hyrorna förhandlas: "Ingen orimlig tanke"

Förra året ville Vimarhem höja hyrorna med 5,9 procent. Det blev 4,4 procent. Nu börjar förhandlingen, men vad Vimarhem yrkar är oklart.
– Det är ingen orimlig tanke att yrkandet blir högre, säger Magnus Danlid (C), ordförande i det kommunala bostadsbolaget.

Annons:

Vimarhem ville ha 5,9 procent i höjning av hyrorna för det kommunala bostadsbolagets lägenheter förra året. Förhandlingen med Hyresgästföreningen gick relativt snabbt och hyreshöjningen landade på 4,4 procent. 

Det var en rekordhög höjning, men Vimarhems ordförande Magnus Danlid (C) varnade för att det var i lägsta laget och att underhåll kunde få stå tillbaka.

Under tisdagen ska Vimarhem och Hyresgästföreningen förhandla om hyran för 2024.

– Jag kan inte säga något om vad vi yrkar, utan det ska vi gå igenom och bestämma oss för innan förhandlingen. Jag hoppas att vi kan komma överens och bli klara redan under tisdagen, säger Danlid.

Ett högre yrkande från Vimarhems sida jämfört med förra året är mycket troligt.

– Vi har högre omkostnader nu än förra året. Vi har inte bestämt yrkandet till 100 procent, men det är ingen orimlig tanke att det blir en bit över det vi yrkade förra året. Vi har högre kostnadsutveckling än tidigare med räntor, material, löner och energi. Allting har gått upp.

Inget hört från nämnden

Magnus Danlids förhoppning är att man ska kunna undvika att hamna i Hyresmarknadskommittén, som många andra gjort. 

– Det hoppas jag att vi slipper. Vi har inte gjort det på ett antal år och vi brukar kunna komma överens på en hyfsad nivå. Vi presenterad vad vi anser oss behöva och det är oftast en högre summa än Hyresgästföreningen tycker, men vi brukar kunna komma överens. I år är ett speciellt år, men vår utgångspunkt från Vimarhem är att vi ska komma överens, förhoppningsvis direkt.

När kan hyresgästerna få veta den nya hyran?

– Kommer vi överens så ska bara protokollet justeras, så då kan det gå snabbt.

Vimarhem har också tagit systerbolaget Vimmerby Energi- och Miljö till fjärrvärmenämnden. Detta med anledning av vad Vimarhem anser är en allt för hög höjning av fjärrvärmepriset. 

– Det är många som har gått dit och det har varit helt tyst hittills. Vi hade hoppats på ett utslag innan vår förhandling, men det får vi inte och så blir det ibland.

Vimarhem har cirka 1 300 lägenheter i sitt bestånd. Hyrorna gäller från 1 april.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt