Annons:

Centerpartiet om S-flörten: ”Alliansen är ett långsiktigt projekt”

Jacob Käll, till höger, tillsammans med allianskollegan Marie Nicholson. Foto: Simon Henriksson

Centerpartiet om S-flörten: ”Alliansen är ett långsiktigt projekt”

Socialdemokraterna öppnar för att styra kommunen med Centerpartiet efter valet. Frågan är för hypotetisk för kommunalrådet Jacob Källs smak.
– Vi vill fortsätta med alliansen. Det är ett långsiktigt projekt, säger han.

Annons:

I en intervju med Dagens Vimmerby öppnar Helen Nilsson dörren för ett samarbete mellan Socialdemokraterna och Centerpartiet efter valet i höst.

– Det var intressant. Jag kan säga som så att vi inte har haft någon diskussion internt. Jag vill dock säga att vi har haft ett jättebra samarbete över partigränserna mellan alliansen och Socialdemokraterna. En inriktning vi har är att vi har sagt att vi vill fortsätta med alliansen. Det är ett långsiktigt projekt, men samtidigt kan allt hända efter ett val, säger Jacob Käll.

Att det kan uppstå en situation utan tydlig majoritet för någon efter valet är väl ingen högoddsare?

– Jag tycker det är dumt att uttala sig om valresultatet i förväg. Man ska inte vara för kaxig när det gäller det, utan man ska vara ödmjuk tills väljarna gjort sitt val. Allt kan hända i ett val.

Om vi ponerar att en sådan situation skulle uppstå, hur ser du på det rent hypotetiskt?

– Det kan jag inte uttala mig om.

"Svårt att tänka mig det"

Socialdemokraterna lägger stor vikt vid den nationella politiken, där Centerpartiet tydligt sagt nej till Sverigedemokraterna. Det har inte Moderaterna eller Kristdemokraterna.

– Det går inte att jämföra nationell rikspolitik med kommunal politik. Jag tycker inte det är någon fingervisning.

Kan SD bli ett stödparti åt alliansen i Vimmerby?

– Som centerpartist har jag svårt att tänka mig det.

Kan inte det bli nödvändigt för att alliansen ska få makten?

– Det är hypotetiskt.

Tror du dina allianskollegor ser att SD kan bli ett stödparti?

– Det är möjligt att de har en annan syn.

Stänger du dörren helt för ett samarbete med S?

– Det ska jag inte göra. Vi stänger inga dörrar för att genomföra en bra politik för Vimmerby, men ingången är fortsatt alliansen för oss. Vår plan var att det här var ett långsiktigt projekt.

"Viktiga är att få resultat av makten"

Om Socialdemokraterna och Centerpartiet skulle gå samman efter valet vore de första gången i kommunens politiska historia som de två tungviktarna samarbetar på det sättet.

– Det är väl inte en konstigare konstellation än Socialdemokraterna och Moderaterna om jag säger så. Men jag tänker att kommunal politik är pragmatisk och har en mindre ideologisk prägel än hur det ser ut på nationell nivå. Det kan låta som en klyscha, men alla vill att Vimmerby ska få den bästa utvecklingen.

Hur viktigt är det att behålla makten?

– Det är klart att man vill ha makt för att kunna genomföra det man tror på. Det viktiga är att få resultat av makten som är positiv för kommunen.

Hur tycker du att allianssamarbetet har fungerat?

– Jag tycker att det har fungerat bra. Vi är nöjda. Jag är också nöjd med hur vi har kunnat resonera med oppositionen och att vi har gjort det under en besvärlig tid.

I förra valet straffades både Moderaterna och Socialdemokraterna hårt av väljarna. Sannolikt till stor del på grund av förslaget att lägga ned skolor på landsbygden. Ett förslag som aldrig blev verklighet. Den här mandatperioden har det snarare varit Centerpartiet det stormat kring.

– Det är klart att det finns en risk att vi förlorar röster på det, men det är jättesvårt att säga. Man ska inte utgå från vad man hör, det är inte vetenskapligt belagt. Folk kommer inte heller fram och säger att det har gått utför. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt