Annons:

Fler ska lämna anbud – nu tas krafttag på olika sätt

Jacob Käll (C) och övriga i kommunledningen besökte nyligen Alvesta för att se hur de arbetar med offentlig upphandling. Foto: Simon Henriksson

Fler ska lämna anbud – nu tas krafttag på olika sätt

Vimmerby kommun har svårt att locka anbudslämnare vid offentliga upphandlingar. Nu har man försökt titta på olika lösningar och bland annat startas en anbudsskola.
– Det är en del nya idéer och nytänk, säger kommunalrådet Helen Nilsson (S).

Annons:

Att många har bekymret är en klen tröst. Redan förra året meddelade kommunen att man skulle ta krafttag mot att för få anbud lämnas vid offentliga upphandlingar. 

Då var det snitt två eller färre anbud per upphandling.

– Upphandlingsenheten ska testa en del nya idéer och lite nytt tänk. Det är en djupdykning i upphandlingsdelen. Det är något vi har efterfrågat ska bli bättre och vi vill nå ut till fler företag, säger Helen Nilsson (S), ordförande i kommunstyrelsen, till vår tidning.

Jacob Käll (C) säger att ett led i detta är fler informationsträffar, både specifika och generella. Så sent som i veckan var det en informationsträff om livsmedelsupphandlingar i Vimmerby. Detta för att underlätta för mindre företag att lämna anbud.

– Vi har pratat mycket om att få fler att offerera. Ett led är informationsträffarna om livsmedelsupphandling. Det ska också bli fler generella informationsträffar och det är väldigt bra. De stora företagen följer upphandlingarna, men många småföretag har inte tid att bevaka aktuella upphandlingar. Därför vill vi ha en dialog för att företag bättre ska känna till vilka upphandlingar som är på gång. Det är något vi kommer bli bättre på, säger Jacob Käll.

Anbudsskola startas

Dessutom kommer en anbudsskola att startas upp. 

– Där bjuder man in näringslivet i olika delar för att delta och lära sig kring hur man kan tänka när man skickar in anbud. Både vi och näringslivet tycker att det ska vara enkelt. Det gör att företagen får grunder som är viktiga. Det handlar om att försöka förenkla lite grann, men den biten sköter upphandlingsenheten, säger Helen Nilsson. 

Anbudsskolan blir en två timmar lång digital träff i september. 

– Det känns jättebra att vi kan bjuda in näringslivet i Vimmerby kommun till anbudsskola. Vi vill öka mängden svar på de upphandlingar vi lägger ut. Det här är ett bra första steg till att ge våra lokala företag ökade möjligheter att inkomma med svar på våra förfrågningar, säger Patric Engqvist, näringslivsstrateg på utvecklingsavdelningen, i ett pressmeddelande.

Kommunen har nyligen också besökt Alvesta kommun, som är känt för att vara duktiga på upphandling.

– Vi ville lyssna på dem och veta mer om hur de gör och vad de gör så bra. Kategoristyrning är något just Alvesta är duktiga på och som upphandlingschefen Lars Thelin länge pratat om. Det handlar om att koncentrera sig på ett antal viktiga och upphandla dessa i stora kvantiteter. Det är något vi kommer jobba mer konsekvent med, att söka fler leverantörer och informera om det, säger Käll.

"Tacksamma för"

Men om det blivit någon förbättring sedan i höstas, när frågan också var uppe, är för tidigt att säga. 

– Det kan jag inte uttala mig om nu, men vi brukar säga att det generellt sett är för få i offentlig upphandling. Men det är inte bara hos oss det ser ut så. Det är svårigheter med upphandling.

Upphandlingsenheten, som är gemensam för flera kommuner i norra länet, har anställt mer personal. 

– Det är för att man ska bli bättre på upphandlingar och det är vi tacksamma för. Det gör at vi kan nå dem och kunna bolla på ett bättre sätt. Vi fortsätter jobba med det, säger Helen Nilsson.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt