Annons:

Har satt igång investeringar för drygt 118 miljoner – här är de största 2022

Kommunen har satt igång investeringar för drygt 118 miljoner kronor. Foto: MostPhotos

Har satt igång investeringar för drygt 118 miljoner – här är de största 2022

De senaste åren har kommunen inte alls investerat så mycket som man planerat för. Nu har investeringsprojekt för drygt 118 miljoner satts igång.
– Målsättningen är alltid att genomföra den investeringsram vi har, säger samhällsbyggnadsutskottets ordförande Ola Gustafsson (KD).

Annons:

Att mäkta med att investera så mycket per år som man planerat för har visat sig svårt i Vimmerby kommun de senaste åren. I somras, när majoriteten presenterade budgeten inför 2022, meddelade man att kommunen skulle investera 230 miljoner kronor under det här året. Kommunen skulle också ta upp nya lån på 145 miljoner kronor. 

Det var en investeringsbudget som blev reviderad längre fram på 2021. Budgeten minskades med drygt 110 miljoner kronor.

– Det berodde främst på delar av projekt som senarelagts över planåren. Vi hinner inte så långt som vi först trodde i Nybble och det innebär att vi får skjuta på en del saker. Att revidera investeringsbudgeten är bättre än att investeringar inte blivit av i slutet på året, säger Ola Gustafsson (KD), ordförande i samhällsbyggnadsutskottet.

Nybble är störst

Nu har kommunstyrelsen tagit beslut om att investeringsprojekt för 118,3 miljoner kronor ska igångsättas. Den allra största investeringen för 2022 är ny förskola i Nybble på 25 miljoner kronor.

– I det ligger också ytterligare 20 miljoner kronor för nästa år, säger Ola Gustafsson.

Den näst största investeringen ligger på ett nytt kök i Frödinge skola för 20 miljoner kronor. 

– Där ska hela investeringen ske under året är tanken. 

Nummer tre i storleksordning på listan är 7,5 miljoner kronor på gymnasiets idrottshall. För 2023 ligger där ytterligare fem miljoner kronor. Övriga investeringar under 2022 ligger på fem miljoner kronor och nedåt.

– Exempelvis ligger fem miljoner kronor på vård- och omsorgsboendet i Nybble. 

"Så nära som möjligt"

En hel del investeringsposter finns kvar från 2021 och tillkommer i investeringsbudgeten för 2022. Det kan bero på pandemieffekter eller resursbrist. En del tillkommer också för att behovet är akut.

Det handlar bland annat om två miljoner kronor för byggnationen av ett nytt kontaktcenter, 325 000 kronor för inventarier och system till kontaktcentret, en halv miljon på Vidala samt en miljon vardera för akuta åtgärder gällande brandstationen i Locknevi och inventarier till tillagningskök.

Kommer ni klara av att investera drygt 118 miljoner under det här året?

– Målsättningen är alltid att genomföra den investeringsram vi har. Av olika skäl kan det bli så att en investering inte kommer igång, blir av eller försenas. Då flyttas det över till kommande år, men målsättningen är att vara så nära som möjligt.

För 2023 och 2024 ligger drygt 140 miljoner i investeringar per år.

– Det är de två stora investeringarna i Nybble som står för mycket av det, säger Ola Gustafsson.

Finansiering av investeringarna ska med egna medel frånsett Nybble-projekten. De 30 miljoner kronor som ligger för 2022 ska finansieras genom lån.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt