Annons:

KS har inte sagt ja till pengar för att behålla skolorna:

Peter Karlsson (C) ser ett alternativ i att nämnden tillåts gå med underskott 2024. Foto: Arkivbild

KS har inte sagt ja till pengar för att behålla skolorna: "Alternativet jag ser"

Kommunstyrelsen bordlade frågan om äskandet på 9,1 miljoner kronor. Pengar som var en förutsättning för att småskolorna skulle bli kvar.
– Ett alternativ är att tillåta oss att gå med underskott, säger nämndens ordförande Peter Karlsson (C). 

Annons:

För en vecka sedan sköt kommunstyrelsen upp beslutet om hur man ska hantera äskandet från barn- och utbildningsnämnden. Äskandet kom till i samband med att den rödgröna majoriteten i mitten av februari meddelade att ingen av de fyra orterna vars skolor och förskolor var hotade skulle behöva uppleva en nedläggning. 

Men då krävdes som sagt 9,1 miljoner kronor i utökad ram för att kunna behålla den nuvarande skolstrukturen. Kommunstyrelsen kunde dock inte ge ett besked utan sköt fram frågan en månad till.

– Vi vill inte säga nej men kan inte säga ja, var beskedet från Lars Johansson (C).

Vad innebär det här för nämnden?

– Dels handlade det om att man ville invänta vårändringsbudgeten från regeringen och om det skulle tillskjutas mer pengar. Det blev inte så mycket som vi hade hoppats. Det blev 500 miljoner till skolan och det gör 600 000 till 700 000 kronor här. Jag hade trott att det skulle komma en större satsning på skolan, för det är inte bara vi som har de behoven. Alla har det tufft och vi får hoppas att kommunstyrelsen hittat någonstans att få fram de här pengarna till nästa gång, säger Peter Karlsson (C), ordförande i barn- och utbildningsnämnden. 

"Vet inte vad det ska vara"

Nämndens ekonomiska status är nämligen minst lika illa som tidigare. Budgetuppföljningen efter tre månader pekar på -14,1 miljoner kronor. 

– Vi ser att vårt prognostiserade resultat inte ser så roligt. Det är tufft, konstaterar han. 

Kan frågan om skolorna bli aktualiserad igen?

– Nej, det ska det inte kunna bli. Det finns ingen majoritet för det i nämnd eller fullmäktige att lyfta den igen. Jag vet bara inte vad vi ska hitta på. Vi kommer får titta och försöka hitta andra saker, men jag har påtalat det tidigare – jag vet inte vad det ska vara. 

"Ser jag inte som möjligt"

Peter Karlsson ser dock något positivt i allt elände. 

– Kommunstyrelsen är väl medvetna om att vi har stora problem. Det som är glädjande är att socialnämnden inte alls har det underskottet nu. Det ser ut som att de ska klara budget för 2024 just nu och det är positivt för hela kommunen. 

Frågan om BUN:s äskande ska nu upp i maj månad i kommunstyrelsen igen.

Vad gör ni vid ett nej?

– Då får vi titta på andra saker. Kommunstyrelsen har uppsiktsplikt och där ska vi inkomma med en handlingsplan för hur vi ska få en budget i balans. Åtgärderna vi har gjort ger inte effekt under stora delar av 2024. Det ger helårseffekt först 2025, men att dra ned mer på personal i grundskolan och förskolan ser jag inte som möjligt det här året. 

Men vad kan det bli då om inte skolorna igen?

– Det är ju så om vi ska hålla budget. Vi blir tvungna att titta på den igen om kommunstyrelsen säger att vi är tvungna att hålla budget. Det hoppas vi verkligen inte. 

Vill tillåtas gå med underskott

Peter Karlsson (C) ser nämligen ett annat alternativ. Att kommunstyrelsen tillåter nämnden att gå med underskott. 

– Att vi tillåts överskrida vår budget ser jag som ett alternativ då. Att vi får gå med underskott det här året. Vi har vädjat till alla partier om att komma med idéer och tips, men det har varit väldigt tyst. Det är en svår fråga. 

Ola Hammarbäck, Kristdemokraternas representant i barn- och utbildningsnämnden, trycker på att hans parti var emot utredningen om skolstrukturen från första början. 

– Vi visste att det skulle röra upp mycket känslor och skapa mycket oro ute i orterna. Ska man ställa sig bakom en sådan utredning ska man också vara beredd att agera utifrån det som kommer fram. Nu fanns det inga rekommendationer i utredningen, men den utredde möjligheterna. Jag var positiv till att majoriteten i BUN backade från den lösningen och ställde mig bakom äskandet i nämnden. Det som sedan kan förvåna mig är att det inte funnits någon heltäckande linje eller röd tråd att det här följs upp inom majoriteten. Det kan ge en liten förvirrad, säger han.

Kan du förstå om det här skapar ny oro?

– Det kan jag förstå, men för att bemöta Ola så har Kristdemokraterna inte haft något annat förslag kring vad vi skulle göra i stället när de inte ville se utredningen, säger Peter Karlsson.

– Nu har vi kommit till det läget att majoriteten är på samma plats på spelplanen som oss. Det är inte upp till oppositionen att ta de svåra besluten i det här läget, säger Ola Hammarbäck.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt