Annons:

Ny investeringspolicy tagen i kommunen:

En ny investeringspolicy togs av fullmäktige. Foto: Simon Henriksson/Mostphotos

Ny investeringspolicy tagen i kommunen: "Från klarhet till klarhet"

Kommunen har antagit nya riktlinjer och en ny policy för investeringar. Det ska till exempel bli en tydligare prioriteringsordning framåt.
– Vi är med i matchen, säger ekonomichefen Roger Sjögren.

Annons:

Vid det senaste sammanträdet med fullmäktige antogs ett nytt dokument över policy och riktlinjer för investeringar. Dokumentet ersätter den tidigare investeringspolicyn från 2016.

– Den har behövt uppdateras en tid eftersom det saknats en tydlig struktur, även om det är väldigt olika från projekt till projekt, sa ekonomichefen Roger Sjögren inför politikerna när han deltog digitalt.

I de nya ritklinjerna ska det bli en tydligare prioriteringsordning.

– Det kommer bli tydligare prioriteringar utifrån lagkrav, akuta behov, affärsmässighet, hållbarhet och så vidare. Vi arbetar med implementerandet av prislappsmodellen och vi började titta på förändringar av investerinsprocessen redan innan det. Det var jättenödvändigt och vi är glada att vi har gjort det. 

"Titta mer långsiktigt"

Varje delsteg i ekonomin behöver bli tydligare, enligt Roger Sjögren. 

– Inte minst vad gäller nybyggnationer. Det finns ett antal steg att gå igenom och det är något som förtydligas i den här policyn. Det handlar om totala investeringsuppgifter, driftkostnader och den årliga kostnaden som påverkar resultaträkningen. Det ska alltid finnas en alternativ lösning. Om man till exempel tittar på en förskola så ska det finnas en alternativ lösning om man kan bygga om eller så. Det handlar om att kroka arm och det går inte att gena. Det handlar om att få en tydligare bild kring hur beslutsgången går till.

Det finns ett för stort fokus på just det innevarande årets investeringsbudget.

– Vi behöver ofta justera investeringsbesluten och därför behöver vi titta på det här mer långsiktigt, sa Roger Sjögren.

Hämtat inspiration

Vimmerby kommun har hämtat en del inspiration från andra, inte minst Kalmar kommun.

– Alla kommuner är på det här nu och vi ligger bra till. Kalmar har kommit långt och andra kommuner har en längre resa att göra. Vi är med i matchen.

Kommunalrådet Helen Nilsson (S) kommenterade kort Sjögrens föredragning, när ingen politiker hade någon fråga. 

– Investeringsprocessen går från klarhet till klarhet, men det finns mer att göra.

Ny styrmodell

Dessutom togs en ny styrmodell för kommunen. Den nuvarande är från 2012 och Roger Sjögren förklarade vad den kommer innebära. 

– Vi har jobbat med den här en tid och även med vår vision. Den handlar om den politiska viljan och de övergripande målen. Det ska vara enkelt, både som medarbetare och medborgare, att gå in styrmodellen, säger han.

Den kommer vara både digital och klickbar från hemsidan.

– Den är något mindre detaljerad och teknisk. Eftersom den är digital är den mer överblickbar och överskådlig. Det går också att anpassa detaljnivån för sammanhanget.

Även Helen Nilsson (S) är nöjd.

– Den är mer pedagogisk och det ger en förståelse. Jag kan inte säga annat än att jag är nöjd med den röda tråden.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt