Annons:

Votering kring förslag om programpeng:

Programpengen, som bland annat gick till teaterföreställningar för barn, sparades bort 2015. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Votering kring förslag om programpeng: "Man kan få känslan av det"

Programpengen var en av alla besparingar som gjordes för sju år sedan. Anneli Jakobsson, partilös, vill att den återinförs och i fullmäktige gick det hela vägen till votering. 
– Man kan få känslan av att det handlar om att man själv vill lägga fram förslaget, sa Lars Johansson (V) i riktning till majoriteten.

Annons:

År 2015 var det besparingstider och tuffa åtstramningar i Vimmerby kommun. En av de mindre kända besparingarna var den på programpengen som gick till att barn i förskolan och skolan fick en kulturupplevelse varje år.

Den politiske vilden Anneli Jakobsson har i en motion föreslagit att återinföra programpengen och det vållade debatt vid senaste fullmäktigesammanträdet.

– Utvecklingsavdelningen är positiv till att införa detta igen, men det finns inte utrymme i budgeten för 2022. Till nästa år borde det gå att återinföra programpengen, säger Anneli Jakobsson.

Hon fick medhåll av vänsterpartisten Lars Johansson.

– Den här lilla neddragningen var det många pedagoger och medarbetare som reagerade på. Det var en liten besparing, men vill man erbjuda barn och unga en kulturuppelvelse borde man kunna göra det. Med den kulturella profil som Vimmerby har som kommun vore det värdefullt. I motiveringen till avslaget finns det inte pengar. Det blir bakvänt tycker jag. Det är vi som politiker som fattar beslut och det måste vara vi som beslutar det. Säger vi att "vi inte har budget" så handlar det väl om att vi inte vill stå för det eller att vi anser att det finns vikigare saker att satsa på. Jag tycker vi ska arbeta för att arbeta in det i budgeten för 2023, säger han.

"Inte realistiskt"

Ola Gustafsson (KD), ordförande i kultur- och fritidsutskottet, säger att det finns ett bra syfte med motionen.

– Det är bra att ge den här möjligheten till kulturell upplevelse för barn och unga. Vi har diskuterat det här och i motionen står 200 000 kronor som ett fast belopp. 200 000 var vad sparades bort, men budgeten totalt var på 265 000. Vi är positiva till tanken, men vi skulle behöva se över vilket belopp som är rimligt. Det behöver ses över vilken nivå det handlar om, säger han.

Peter Högberg (S), som var ordförande i kultur- och fritidsnämnden vid tidpunkten för besparingen, delade kristdemokratens bild.

– Det var en summa som inte räckte för att köpa in professionella föreställningarna. Med tanke på att 250 000 kronor inte räckte, så är förslaget på 200 000 inte realistiskt. Vi behöver titta över det och ha med frågan in i budgetprocessen. Det här låg heller inte på Kulturskolan, utan på förvaltningen.

"Vill man själv lägga fram förslaget?"

Lars Johansson tyckte att diskussionen blev märklig.

– Verklighetsbeskrivningen jag har fått av pedagoger är att man saknar programpengen. Så även om det inte användes är den saknas. Det är allltid en fråga om prioriteringar och det här är väldigt märkligt. Har man inte råd att köpa vissa föreställningar, så kanske pengarna kan räcka till biobesök eller filmvisning. Man kan tro att det beror på vem som skrivit motionen och att man själv vill lägga fram förslaget. Man kan få känslan av det.

Anneli Jakobsson fortsatte också debatten.

– Jag har också hört pedagoger som saknar programpengen. Det är något som verkligen saknats och jag tycker att meddelandet vi får här är mycket märkligt.

Debatten förklarades därefter avslutad och Jakobsson begärde då votering. Omröstningen slutade med 31 röster för att avslå motionen och elva röster för motionen. Utöver makarna Jakobsson var det ledamöterna från Vänsterpartiet, Sverigedemokraterna och de två socialdemokraterna Anders Enqvist och Emily Palenzuela som var för motionen.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt