Annons:

EFTER FLYKTINGSTOPPET – HULTSFRED HOTAS AV MILJONBÖTER

Hultsfreds kommun måste betala böter på en miljon kronor om de fortsätter bryta mot lagen. Foto: Hultsfreds kommun

EFTER FLYKTINGSTOPPET – HULTSFRED HOTAS AV MILJONBÖTER

I december fattade Hultsfreds kommun beslut om att bryta mot lagen. Då stängde kommunen sitt flyktingmottagande. IVO har utrett ärendet – och hotar nu kommunen med kraftiga böter. Kommunen måste betala en miljon kronor i böter om de fortsätter neka nyanlända försörjningsstöd.

Annons:

Hultsfreds kommun har under lång tid plågats av det kraftiga antalet nyanlända som placerats och bosatt sig i kommunen. I december fattade kommunledningen ett drastiskt beslut när man valde att stänga flyktingmottagandet. I praktiken innebar det att nyanlända nekades försörjningsstöd, vilket strider mot socialtjänstlagen. 

– Vi tvingas ta bort den sista livlinan för människor som redan har en utsatt tillvaro. Det gör mycket ont i hjärtat att det nu gått så långt att grundvalarna för trygghet i det svenska samhället ska behöva ruckas på, sa Ann-Gret Sillén, socialchef i kommunen, i ett pressmeddelande i samband med att beslutet togs. 

Effekten av beslutet tycks ha varit marginell – och nu riskerar kommunen böter på en miljon kronor. Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har utrett ärendet och fattat beslutet om böter. Det uppger Sveriges Radio i dag. 

Till Ekot säger kommunalrådet Lars Rosander (C) att något beslut om överklagande ännu inte fattats. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt