Annons:

Kommunalrådet om domen:

Lars Rosander tycker att förvaltningsrättens dom är orättvis. Foto: Hultsfreds kommun

Kommunalrådet om domen: "Känns orättvist"

Hultsfreds kommun tvingas hjälpa alla nyanlända som ansöker om försörjningsstöd i kommunen. Kommunalrådet Lars Rosander (C) tycker att domen är orättvis.
– Hur långt kan man tvinga en kommun? frågar sig kommunalrådet.

Annons:

I slutet av förra året beslutade Hultsfreds kommun att medvetet bryta mot socialtjänstlagen och neka nyinflyttade nyanlända försörjningsstöd. 

Ett beslut som blev ordentligt omdebatterat och uppmärksammat. På onsdagen kom förvaltningsrättens dom – och de anser att man inte kan agera på det sättet. I domen skriver de att kommunen måste ta emot ansökningar om försörjningsstöd till samtliga som ansöker om detta, skriver SVT Nyheter Småland.

– Vi har bara hunnit skumma igenom domen och inte trängt in i den än. Men spontant kan jag väl säga att det inte var ett helt oväntat utslag. Jag tycker dock inte att man har tagit hänsyn till våra argument. Det måste finnas en möjlighet för en kommun att verkställa det som socialtjänstlagen föreskriver, det var därför vi tog det här beslutet, säger Lars Rosander (C), kommunalråd i Hultsfreds kommun, till Dagens Vimmerby. 

Rosander frågar sig hur mycket man kan ålägga en kommun. 

– Hur långt kan man tvinga en kommun? Finns det någon gräns? Det är det jag upplever, att man inte har tagit ställning till det vi förde fram, att vi inte hade möjlighet att upprätthålla det. Hade vi fortsatt hade vi brutit mot arbetsmiljölagen och flera andra lagar och det står ju i konflikt mot varandra.

Har ni tryckt för lite på det?

– Nej, det anser jag framgick tydligt. Förvaltningsrätten har däremot inte beaktat det så vitt jag kan se.

"Måste läsa domen"

Huruvida Hultsfreds kommun ska överklaga beslutet till kammarrätten är oklart i nuläget. 

– Vi måste läsa domen mer noggrant först. Jag tror att det finns ett stort intresse från övriga kommuner i hur förvaltningsrätten bedömer det här. Vi har inte tagit ställning till det än. 

Kommunen har fortfarande många som egenbosätter sig i orterna.

– Nettomässigt kanske vi inte har någon befolkningsökning, men vi har en stor omsättning. Skolorna känner främst av detta, det är svårt för dem att planera.

Då ska de följa lagen

Enligt domen måste Hultsfred följa socialtjänstlagen från och med den 1 januari 2018.

– Vi får ta ställning till när vi har möjlighet att öppna upp verksamheten, vi jobbar på det. Just nu håller vi på att stärka upp organisationen, så att vi kan återgå till att hantera den här typen av frågor. När kan vi det vet jag inte.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt