Annons:

Han är ny vd för Vimarhem:

Johan Ohlén är ny vd för Vimarhem. Foto: Simon Henriksson

Han är ny vd för Vimarhem: "Känns oerhört motiverande"

Avtalet skrevs under tidigare i dag. Nu är det klart att Johan Oléhn, 54, är ny vd för det kommunala bostadsbolaget Vimarhem AB. Närmast kommer han från ett chefsuppdrag inom Region Kronoberg.
– Det känns oerhört motiverande, säger han.
Lönen landar på 83 000 kronor i månaden.

Annons:

Snart 54-årige Johan Oléhn ansågs vara rätt man att leda Vimarhem AB. Totalt sökte 34 personer tjänsten – och på torsdagen skrevs avtalet under mellan de två parterna.

Han tillträder sin nya tjänst i mitten av augusti i år. 

Närmast kommer han från ett uppdrag som verksamhetschef för fastigheter inom Region Krononberg. Han har arbetat där i fem år. Han har tidigare varit fastighetschef i Ljungby kommun, jobbat på IKEA Fastigheter i Älmhult och även hunnit med att vara snickare i sin ungdom.

– Jag är väldigt tacksam över att få det här uppdraget. Det känns oerhört motiverande och intressant att samarbeta med politiken och inom bolaget. Jag ser det som att bolaget ska vara i samklang med kommunens bästa och ser inget konstigt i att kombinera det. Jag har jobbat inom offentliga verksamheter i sju år och lärt mig att uppskatta det mycket, faktiskt mer än det privata. Jag lärde mig mycket om samarbetet med politiken i Ljungby kommun och jag har sett det som utbildning inom regionen varje dag, säger Johan Oléhn.

Bor i Växjö

Att nu jobba med bostäder och fastigheter inom ett kommunalt bolag på det här sättet lockar, säger han.

– Jag känner mig rätt så allround inom fastighetskunnandet och känner att jag på något sätt har alla delar inom bygg- och fastighetsbranschen. Att få jobba med bostäder där det också handlar om mjukare parametrar lockar. Jag har lärt mig att oavsett om man bor i bostadsrätt, hyresrätt eller villa så är hemmet lika mycket värt. För varje lägenhetesinnehavare är det en bostad. Inom regionen har det varit mycket fokus på redundans och man tappar byggprojektsbiten delvis. Därför ska det bli väldigt motiverande att vara här. Jag ser även att det är viktigt att hålla koll på det befintliga beståndet också, säger han.

Johan Oléhn bor med sin familj i Växjö, men merparten av barnen är utflugna. Om han kommer flytta till Vimmerby permanent är fortfarande något oklart.

– Det är en diskussion vi har haft och vi tittar på någon form av boende här uppe. Jag kommer ha något boende här.

"Byter inte vd dagligen"

Vimarhems ordförande Magnus Danlid (C) säger så här om rekryteringen av Johan Oléhn:

– Det här har varit en process och att Vimarhem byter vd görs inte dagligen. Det är snart 30 år sedan Jan Erixon anställdes och han har gjort väldigt mycket under de här åren. Vi hade många duktiga och bra kandidater, men styrelsen har gjort det här valet.

Varför föll valet på honom?

– Dels ansåg vi att bakgrunden var rätt. Precis som Johan har berättat om känner vi att han har mixen. Han har jobbat inom traditionell kommunal verksamhet och inom privat verksamhet. Han har en utbildningsbakgrund som är relevant och de personliga kvalifikationerna har vägt tungt. Vi hade bra kandidater, men valde Johan på erfarenheten och den personliga lämpligheten för att kunna få Vimarhem att gå bra och producera bostäder. Han lyfter även mjuka värden och det är intressant. Han får forma sin organisation, men kommer också bli formad av Vimarhem, säger Magnus Danlid.

Johan Oléhn säger att han gillar arbeta i väl fungerande grupper.

– Jag jobbar i team, det är inte en person som driver ett bolag. 

"Haft en bra dialog"

Kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweij (C) säger så här om Vimarhems rekrytering:

– Jag tycker att styrelsen har gjort ett bra jobb och haft en bra dialog med kommunledningen. Allmännyttan är väldigt viktig och Vimarhem är ett välskött bolag med höga förväntningar på sig.

Jan Erixon, den tidigare vd:n, har ibland kritiserats för att det har byggts för lite bostäder i Vimarhems regi. 

– I snitt har det byggts tio lägenheter per år och det är en styrka att det ser ut så, det tänker vi fortsätta med. Det är även bra att privata bygger och vi ser dem inte som konkurrenter. Nu arbetar vi med Pistolsmeden och det ska bli spännande och se hur det fortsätter med bostäder. Det finns en bostadsbrist och vi ökade med drygt 100 invånare i Vimmerby 2018. Vi ligger på runt fem lägenheter som är lediga. För ett antal år sedan var det betydligt fler, säger Magnus Danlid.

"Jag är beredd"

Danlid säger att ekonomisk stabilitet i bolaget är viktigt. 

– Gör man risktaganden kan det svaja till. Vimarhem har byggt ordentligt och rejält, så jag tycker det är lite oförskyllt att säga att det har varit väldigt försiktigt under Jans ledning. Andra bostadsbolag måste sälja för att kunna bygga nytt, men det behöver inte vi. Vi vill fortsatt vara offensiva och har en kultur som ska bevaras. Ledningsgruppen har gjort ett fantastiskt arbete utan ordinarie vd vill jag understryka också.

Vimarhem har haft en turbulent tid med mycket uppmärksamhet i media och med många åsikter från allmänheten. Det är inget som skrämmer Johan Oléhn.

– Jag är beredd och fullt medveten om att människor har åsikter och saker att säga om ett bostadsbolag, säger han.

Artikeln har uppdaterats. Här kan du läsa om hur den ekonomiska uppgörelsen ser ut.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt