Annons:

Svensson kryssade sig förbi Gustafsson:

Per Åke Svensson kryssade sig förbi Niklas Gustafsson i Moderaterna. Men de är inte helt ense om vad det innebär. Foto: Arkivbild

Svensson kryssade sig förbi Gustafsson: "Över tusen har accepterat listan med mig som förstanamn"

Per Åke Svensson gick inte helt oväntat starkt i stugorna. Han fick nästan hälften av Moderaternas personkryss i valet. Men Niklas Gustafsson tycker fortsatt att hans mandat är starkt.
– Det är över tusen personer som accepterat listan med mig som förstanamn, säger han.

Annons:

Per Åke Svensson var tidigare kommunalråd för Centerpartiet och gjorde politisk comeback i Moderaterna inte långt före valet. Han satsade på en egen personvalskampanj och gick hem starkt i stugorna.

Totalt fick Per Åke Svensson 425 av de 860 kryss som moderata väljare gjorde. Det innebär att drygt var femte moderat kryssade Per Åke Svensson i valet.

– Det är ett stort förtroende och jag är tacksam för alla röster. Jag hoppas att jag kan uppfylla väljarnas förtroende, säger Per Åke Svensson. 

Var det ett högre stöd än du väntat dig?

– Det var någonstans kring det som krävdes och kanske lite till. Det här var mer än jag trodde i ett nytt parti.

Vad tror du att det beror på?

– Det är svårt att prata om sig själv på det sättet, men man har väl ett visst förtroende för mig. Folk vet vad jag går för. Jag gjorde ingen större kampanj, så man har väl röstat på mig för gamla meriter. Jag tror också man vill se en förändring totalt sett. 

"Har accepterat listan"

Niklas Gustafsson toppade Moderaternas lista och fick 178 personkryss i valet. Det är 247 färre än vad Per Åke Svensson fick. Han har dock en helt annan ingång i valresultatet. 

– Som jag ser det är det över tusen väljare som accepterat listan med mig som förstanamn, säger Niklas Gustafsson (M).

Tycker du att man kan se det så?

– Det tycker jag absolut att man kan. Man har accepterat den lista partiet lagt fram. 

Är det en besvikelse att du fått så många färre kryss?

– Nej, jag ser det inte som en besvikelse. Det är över tusen personer som accepterat mig som förstanamn. 

Vill ha KSO-posten

Moderaterna vill, som näst största parti efter Socialdemokraterna, försöka bilda en koalition i kommunen. Exakt hur det ska gå till är något oklart, men både Niklas Gustafsson och Per Åke Svensson har siktet inställt på kommunalrådsposten.

– Från början var det inte min tanke, men jag ville engagera mig och många tyckte att jag skulle det och genomföra en kampanj. Nu får det bli en förhandling med övriga om det går att få till en form av minoritetsallians. Jag har inte varit med i de korta förhandlingar som har hållits, säger Per Åke Svensson.

Niklas Gustafsson tycker att posten som kommunstyrelsens ordförande är vikt för honom om Moderaterna lyckas bilda en allians.

– Det tycker jag. Det är över tusen personer som accepterat listan och inte velat göra någon ändring. Men nu blir det upp till fullmäktigegruppen att nominera och bestämma vem och vilka som ska ha de olika uppdragen.

Förhandlingarna lär komma igång nu

Gustafsson säger att huvudspåret är att få till ett samarbete i någon form med alliansen.

– Det är vårt huvudspår och det jobbar vi med just nu. Nu har det varit lugnt i väntan på personkryssen och det är ingen jättebrådska. Det ska vara klart till fullmäktige i oktober och det viktiga är att vi har bra samtal under vägen fram. 

Per Åke Svensson påminner också om att Micael Glennfalk var kommunstyrelsens ordförande i koalitionen med Socialdemokraterna trots att Moderaterna var mindre än sin samarbetspartner.

– Det är en gemensam överenskommelse mellan de som samarbetar, men det brukar ju vara största parti. Det kan bli på annat sätt, men det får vi se när förhandlingarna kommer igång.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt