Annons:

Nu kommer Kronståhl skriva sig i Vimmerby:

Tomas Kronståhl kommer lämna fullmäktige i Västervik och skriva sig i Vimmerby kommun. Foto: Arkivbild

Nu kommer Kronståhl skriva sig i Vimmerby: "Blivit pinsamt mycket"

Det har uppmärksammats att riksdagsledamoten Tomas Kronståhl (S) har sin huvudsakliga veckovila i Vimmerby kommun. Trots det är han skriven i Västerviks kommun. Nu tänker han skriva sig i Vimmerby och lämna fullmäktige i Västervik.
– Jag har haft ett intresse av att vara kvar i kommunpolitiken, men nu skiter jag i det. Jag orkar inte mer, säger han.

Annons:

Tomas Kronståhls faktiska bostadsadress har blivit omdebatterad i omgångar. Nu har P4 Kalmar kunnat berätta att Tomas Kronståhl är skriven på en adress, men i själva verket huvudsakligen bor på en annan. 

Det bekräftar han i intervjun med P4 Kalmar. Det innebär att Tomas Kronståhl är skriven i Västerviks kommun fast han främst bor i fastigheten på andra sidan kommungränsen i Vimmerby.

– Min fru och jag har två fastigheter som vi båda älskar mycket och som vi har renoverat vid olika tidpunkter. En av fastigheterna ligger i Totebo och tillhör Vimmerby kommun, en ligger i Hjorted och tillhör Västerviks kommun. Det här har varit ett bekymmer ända sedan 2018 och jag kom in i riksdagen. Men jag har tagit fasta på en paragraf som säger att en riksdagsledamot har rätt att vara skriven där man känner mest tillhörighet, säger Tomas Kronståhl (S) vars fru sedan 2018 varit skriven i Vimmerby kommun.

Riksdagsledamoten känner dock mest tillhörighet till Västerviks kommun.

– Jag har haft en del politiska uppdrag kvar i Västervik och då tycker jag att det har varit viktigt att vara skriven där och betala skatt i den kommunen. Min fru däremot har varit skriven i Näs i Vimmerby kommun. Det man ska komma ihåg är att det här är precis på kommungränsen och att mina barn går i skola i Västerviks kommun och så vidare. 

Uppgifter till oss gör gällande att du främst bott i Vimmerby kommun i tio års tid?

– Det vill jag bestämt förneka. Vi har också haft en lägenhet i Västervik. Under en tid renoverade vi Näs och då var vi där och jobbade mycket, men mitt huvudsakliga boende tidigare har varit i Västervik. Det har varit ganska känt att vi har haft två fastigheter på vardera sida om kommungränsen.

Tänker skriva sig i Vimmerby

Eftersom Västerviks kommun har klart lägre kommunalskatt än Vimmerby har riksdagsledamoten undkommit en del skatt. Under ett år handlar det om runt 8 000 kronor i lägre skatt.

– Att det här skulle handla om att jag gör det här för att få lägre skatt, det är bara skitsnack. Jag har råd att betala skatt i Vimmerby och min fru hade ju inte skrivit sig där, om det nu var det som det handlade om. Jag har aldrig haft det i tankarna alls. Det har handlat om att det funnits ett intresse för mig att vara kvar i kommunpolitiken i Västervik. Våra barn går i skola i Hjorted och det kanske blir dyrare för kommunen med de interkommunala ersättningarna än den skatt jag ska betala.

Nu tänker Kronståhl skriva sig i Vimmerby kommun framöver och skatta där. 

– Ja, jag skiter i det här nu. Jag orkar inte med det. Jag har inte mycket uppdrag kvar i Västervik och mitt uppdrag där har inte att göra med om jag bor här eller där. Skriverierna blir nästan pinsamt mycket tycker jag och nu skiter jag i det och skriver mig där.

Det innebär också att S-politikern tänker lämna Västervikspolitiken.

– Det är lika bra att lämna fullmäktige. Jag har suttit där i 23 år, men jag kommer lämna vid årsskiftet och skriva mig i Vimmerby kommun. Jag är riksdagsledamot och det är jag för hela länet. Det kvittar var jag är skriven, utan jag jobbar för alla kommuner.

Kan du bli aktuell för kommunpolitiken i Vimmerby?

– Det vet jag inte. Det är inget jag har tagit ställning till. Efter 23 år i fullmäktige känner jag mig som en Västervikspolitiker, men det är klart att jag kommer bli medlem i Socialdemokraterna i Vimmerby. Det är min fru redan och jag kommer vara behjälplig med det som behövs i både Vimmerby och Västervik. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt