Annons:

Nilsson (S) efter beskedet från C:

Helen Nilsson (S) ser positivt att C nu vill sammarbeta med dem och V.

Nilsson (S) efter beskedet från C: "Hållit kvar vid den vägen"

Socialdemokraterna öppnade redan på valnatten för att samarbeta med C och V. Nu ser det ut att kunna bli verklighet.
– Tiden har börjat rinna ut, säger Helen Nilsson (S).

Annons:

Socialdemokraterna har haft ett samarbete med både Centerpartiet och Vänsterpartiet högst upp på agendan efter valresultatet den 11 september. Nu tycks Centerpartiet ha kommit till samma insikt.

 Vi har verkligen försökt på olika sätt att pröva alla möjliga alternativ och hitta en konstruktiv och bra lösning för kommunens bästa och kommunens styrning. Det här är den möjlighet vi ser och den bärande frågan i sammanhanget har varit en majoritet som vi ser kommer fungera under mandatperioden, sa Leif Larsson sent på söndagskvällen. 

Efter ett medlemsmöte är C enigt om att sätta sig ner och förhandla med S och V. 

– Det här har vi pratat om från början och vi har hållit kvar vid den vägen. Dörren har varit öppen hela tiden och nu har Centerpartiet varit mogna att komma tillbaka. De har haft en del samtal internt och nu är de redo för förhandlingsbordet. Det är bra, för tiden har börjat rinna ut, säger hon.

Kommer ni spela en viktig roll för att det ska fungera mellan C och V?

– Så är det väl, men jag tror det är viktigt att vara tydlig från början. Nu är vi tre som ska jobba tillsammans och då handlar det om att ge och ta. Vi har möten i dag med vårt parti och Vänstern har sitt medlemsmöte. Därefter lär väl förhandlingarna kunna börja. 

"Nu är den färdig"

Helen Nilsson tycker att det är relativt väntat att Centerpartiet först testade en annan lösning.

– Man hade lovat att försöka fortsätta en allians, så jag är inte speciellt förvånad. Men den vägen har sett ganska mörk ut hela vägen och nu är den färdig.

Kan det bli svåra förhandlingar?

– Jag hoppas inte det. Alla tre måste gå in i det här med öppna ögon. 

Är det givet att du blir ordförande i kommunstyrelsen?

– Nej, det är aldrig något som är givet. Det är klart att det är vårt förslag, men vi får se vilka platser som är bäst lämpade. 

"Stort spörsmål"

Både Helen Nilsson och Micael Glennfalk var kommunalråd i den dåvarande S- och M-koalitionen. Under den gångna mandatperioden menar S att det var tre kommunalråd.

– Vi hade två kommunalråd och nu har de haft tre. Vi får resonera om hur det ska se ut framåt.

Vad kommer det här samarbetet betyda för Vimmerby?

– Det kommer betyda att vi delvis fortsätter på den inslagna vägen med medborgardialoger och utveckling framåt. Det är ganska djupa diskussioner runt ekonomin och det gäller för alla partier. Ska man bilda majoritet är det ett ganska stort spörsmål.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt