Annons:

Kronståhl (S) om Uppdrag granskning:

Tomas Kronståhl (S) tyckte att han behandlades som en kriminell av Uppdrag granskning. Foto: Arkivbild

Kronståhl (S) om Uppdrag granskning: "Behandlades som en kriminell"

Riksdagsledamoten Tomas Kronståhl (S) får stort fokus i Uppdrag gransknings program om politikernas boenden. Kronståhl går dock till motangrepp.
– Det här bekräftar att Uppdrag granskning inte är ett seriöst program, säger han. 

Annons:

Det är ett stort fokus på socialdemokraten Tomas Kronståhl i Uppdrag gransknings program om riksdagsledamöternas bostäder. SVT:s reporter åker inledningsvis runt och letar efter Tomas Kronståhl, men stöter istället på tyska turister på den adress Kronståhl varit skriven.

I programmet medger Tomas Kronståhl att han hyr ut boendet under sommarsäsongen. Själv har han spenderat mer tid tillsammans med sin hustru i boendet i Vimmerby kommun.

Mycket av det som visas i programmet har vår tidning tidigare rapporterat om. Den 27 september berättade även Tomas Kronståhl för vår tidning att han tänkte skriva sig i Vimmerby och lämna kommunpolitiken i Västervik.

Från och med tisdag den 1 november är Tomas Kronståhl skriven tillsammans med övriga familjen i Vimmerby kommun.

– Jag tycker att det här är överspelat och det är inte roligt precis att Uppdrag granskning tar upp det. Jag förstår att man måste följa de lagar och förordningar som finns och jag tycker att jag har försökt att göra det så långt det är möjligt. Jag har betalat skatt där jag haft politiska uppdrag kvar och min hustru har betalat skatt i Vimmerby kommun. Det är så vi har gjort. Från och med nu tillhör även jag Vimmerby kommun. Det är lite ofrivilligt, men jag har inget emot Vimmerby. Det gjorde att jag fick gå hem från fullmäktige i Västervik lite tidigare än jag hade tänkt. Nu blev det 23 år istället för 27 som jag hade tänkt, säger Tomas Kronståhl (S).

"Som att man var kriminell"

I programmet finner Uppdrag gransknings reporter till slut Tomas Kronståhl vid boendet i Vimmerby kommun. Kronståhl minns mötet tydligt.

– De kom helt oannonserat vid 20-tiden på kvällen när vi skulle natta barnen. De kom in som att man var kriminell eller en rejäl brottsling. Det var fullständigt respektlöst. Jag kommer aldrig mer prata med dem, säger han. 

I programmet ser man hur Tomas Kronståhl till slut blir väldigt arg och säger åt Uppdrag granskning att lämna hans bostad.

– Jag blev det för att de tog upp det här med mejlen. Det var ett riktigt lågvattenmärke, säger han.

Det hela handlar om att Kronståhl använt sin kommunmejl från tiden han var kommunalråd i ett bygglovsärende med kommunen.

– Det här var 2010 och då hade jag ingen privat mejladress. Innan jag blev heltidspolitiker drev jag ett företag och då hade jag bara min företagsmejl. När jag blev politiker använde jag bara kommunens mejl. Jag hade ingen annan. Det jag frågade om var reglerna kring en trekammarbrunn och i Västervik finns det bara jag som heter Tomas Kronståhl. Så oavsett vilken mejl jag skickar från så vet man att det är jag, säger Kronståhl och fortsätter:

– Så det var därför jag blev irriterad. De försöker bara hitta någonting och jag kan inte förstå vad jag skulle ha gjort för fel där. Hur jag än hade gjort hade man fattat att det var jag som skulle bygga. Det här bekräftar att Uppdrag granskning inte är ett seriöst program. 

På vilket sätt är inte Uppdrag granskning ett seriöst program?

– Jag har gått igenom många program nu och tittat. De är inte objektiva, utan de har alltid en plan. Granskningsprogram är jag självklart för, men de har alltid bestämt sig i förväg. Det är meningslöst att intervjua någon eftersom de kör sitt race. De bygger det här på att jag skulle haft billigare skatt i Västervik, men det handlar inte om det. Då hade väl min fru också varit skriven där? frågar sig Tomas Kronståhl.

"Mår inte bra av det"

Istället handlar allt, enligt Tomas Kronståhl, om hans kärlek till politiken i Västerviks kommun.

– Hela min politiska identitet är från Västerviks kommun. Därför har det varit viktigt för mig.

Känner du att du har varit tillräckligt tydlig med det?

– Jag försökte vara det, det kan jag lova. Jag har sagt det tusen gånger. Jag försökte i alla fall minst sex gånger säga att min politiska hemvist är i Västervik och att det är där mina barn går i skolan. Tittar man på människor som bor på gränsen, så kan jag tycka att man ska betala skatt där barnen går i skolan. Nu kommer mina barn fortsätta gå i skolan i Västerviks kommun, men jag kommer vara skriven i Vimmerby kommun. Jag kanske kunde varit ännu tydligare, men det finns verkligen ingen ekonomisk vinning i det här. 

Kommer du själv se programmet?

– Nej, jag ska inte se. Man mår lite dåligt av det här. Det blir för privat.

Är du orolig för hur bilden av dig påverkas?

– Tidningarna här har skrivit om det tidigare och det har blivit rätt tydligt vad det handlar om. De som har sagt något till mig har sagt att de tycker det här är löjligt. Jag har inte fått något negativt. 

Men nu kablas det ut i hela Sverige?

– Mitt parti vet om det, men det är klart att människor jag inte känner kanske reagerar på det. I alla fall första veckan. Det är inte roligt, det kan jag säga.

HÄR kan du se programmet. HÄR kan du läsa vad Uppdrag granskning säger om kritiken.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt