Annons:

Kommunalrådet om situationen för personalen:

Kommunalrådet Tomas Peterson (M) vill förbättra arbetsmiljön i kommunen. Foto: Jakob Karlsson

Kommunalrådet om situationen för personalen: "Behöver skärpa till oss"

Kommunens nya HR-chef Marie Halldén anser att kommunen måste jobba mer förebyggande, mer med uppföljning och insatser och personalens välmående och hälsa. Det lyfte hon under extra ärende med kommunstyrelsen.
– Vi behöver skärpa till oss, säger kommunalrådet Tomas Peterson (M).

Annons:

Marie Halldén tillträdde tjänsten som HR-chef i Vimmerby kommun den 1 juni i år. Hon kommer närmast från Västerviks kommun – och har med sig mycket erfarenheter därifrån. 

På det senaste sammanträdet med kommunstyrelsen berättade hon om läget på HR-sidan i kommunen.

– Hon säger att vi är mer av en personalavdelning i stället för en Human resources-avdelning. Hon tycker vi måste jobba mer förebyggande, mer med uppföljning, mer med personalens välmående och hälsa och göra fler insatser. Det räcker inte bara med friskvårdsbidrag, säger kommunalrådet Helen Nilsson (S). 

Nu vill man kartlägga varje arbetsplats inom kommunen.

– Vi har haft det här på känn och vill kartlägga varje arbetsplats efter att vi gjort djupintervjuer med de som är sjukskrivna. 

"Behöver skärpa oss"

Det kan nu bli en ytterligare person som anställs på HR-avdelningen.

– Vi behöver ta fram en strategi och visa att vi politiskt står bakom en strategi för framtiden. Personalen är vår allra viktigaste resurs. När vi tittar på investeringsbudgeten som är på 80 miljoner kronor, så är det mest maskiner och fastigheter. Det är inte mycket som handlar om personal, säger kommunalrådet Tomas Peterson (M).

Personalstrategin ska gå till kommunfullmäktige.

– Vi behöver skärpa till oss. Vi har höga sjukskrivningstal, sex-sju procent är för mycket. Det ställer till det och det är dyrt att inte ha personal på plats, säger han.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt