Annons:

Politikerna går samman – skickar brev till trafikutskottet angående tågbanorna

Karin Helmersson (C) har tillsammans med Angelica Katsanidou (S) och Malin Sjölander (M) undertecknat ett brev från regionstyrelsen. Foto: Mostphotos/Simon Henriksson

Politikerna går samman – skickar brev till trafikutskottet angående tågbanorna

Den politiska ledningen i regionen försöker nu påverka Trafikverkets plan för det nya stationsläget i Linköping. I ett brev til riksdagens Trafikutskott vädjar man om en dialog.
– Vi fortsätter arbetet för banorna och att de ska nå stationen i tillväxtmotorn Linköping och den nya stambanan, säger Angelica Katsanidou (S), regionstyrelsens ordförande i en kommentar.

Annons:

Regionledningen har nu skrivit ett brev till riksdagens trafikutskott. Brevet sändes under måndagen och där beskrivs tågbanornas betydelse för länet och hur Trafikverkets planerade stationsläge påverkar Kalmar län. 

"Den bristande kvalitén på Tjustbanan får stora negativa konsekvenser på tågtrafikens regularitet. Statistiken visar att under det senaste året har nästan 30 procent av tågen ersatts av buss.  För att säkerställa att kollektivtrafiken på sträckningen lever upp till de förväntningar och krav som finns med en trafik som är robust och tillgänglig behöver även kortsiktiga åtgärder vidtas. Kalmar länstrafik (KLT) kommer mot denna bakgrund att tillfälligt växla över vissa av de dagliga turerna på banan från tåg till buss till dess att banan har en tillfredställande kvalitet. Denna åtgärd bedömer KLT är nödvändig för att på ett kvalitetssäkert sätt upprätthålla en god kollektivtrafik på sträckningen. Detta är en lösning som vi hoppas just ska vara tillfällig. Det är inte heller ett bra alternativ då väg 35, där bussen går, mot Linköping håller en mycket dålig standard", skriver man i brevet. 

Vidare skriver man i brevet att hela länet är emot planerna.

"Den 8 februari meddelade Trafikverket Region Kalmar län samt kommunerna längs banan via ett samråd att banorna inte längre kommer nå stationsläget i Linköping när Ostlänken är byggd. Banorna kommer istället stanna på ett nytt mindre stationsläge vid namn Tannefors Norra. Därefter erbjuds resenärerna buss till Linköping central. Ett alternativ som ännu inte är planerat är att ett nytt spår norrut tillskapas. Region Kalmar län samt samtliga kommuner längs banan ställde sig helt emot denna kraftiga försämring för Kalmar län", skriver man. 

"Spelar en stor roll"

Brevet är undertecknat av regionstyrelsens ordförande Angelica Katsanidou (S), vice ordförande Karin Helmersson (C) samt Malin Sjölander (M). 

– Vi har tidigare skrivit även till infrastrukturminister Andreas Carlsson i samma ärende, hittills utan svar och nu fortsätter vi med riksdagens trafikutskott för att visa återigen hur viktig denna fråga är för Kalmar län säger Karin Helmersson (C), vice ordförande i regionstyrelsen och ordförande i regionala utvecklingsnämnden.

"Region Kalmar län har under lång tid fokuserat på att tillskapa investeringar och ökat underhåll på Stångådals- och Tjustbanorna som en del i arbetet med regionförstoring och ökad tillgänglighet för länets kommuner. Behovet av att utreda funktionaliteten för Stångådals- och Tjustbanorna är även beslutat av regeringen i samband med fastställande av nationell plan för transportinfrastrukturen 2022-2033. Trafikverket har i uppdrag att särskilt utreda banornas funktion för regional utveckling", går det att läsa i brevet. 

– Vi vet att banorna spelar en stor roll för att människor ska kunna pendla för arbete och studier, säger Angelica Katsanidou (S).

"Vem avgör?"

De tre företrädarna undrar också vem som avgör om Kalmar län kommer nå Linköping och stambanan via sina regionala tågbanor. Med anledning av den stora förändring som är föreslagen vill man möta trafikutskottet för en dialog.

– Detta är ett påverkansarbete vi gör mellan majoriteten och oppositionen. Vi vill visa vår enighet i denna för länet viktiga fråga, säger Malin Sjölander (M), vice ordförande i regionstyrelsen.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt