Annons:

Här blir det tiotalet nya parkeringar i Vimmerby – kyrkan kritisk

Här ska det bli nya parkeringsplatser i Vimmerby. Foto: Ossian Mathiasson

Här blir det tiotalet nya parkeringar i Vimmerby – kyrkan kritisk

Centrala Vimmerby får ett tiotal nya parkeringsplatser. Det rör sig om kommunal mark men kyrkan gillar inte upplägget. 

Annons:

Vid det senaste sammanträdet med kommunstyrelsen togs beslut om att upphäva förbudet mot motortrafik på Kyrkogårdsbacken. Som det är i dag tillåter vägmärket endast begravningsgäster och att de som ska utföra gravskötsel får passera.

Orsaken är att det tidigare förslaget om en parkering där ska bli verklighet. I tjänsteskrivelsen framgår att det finns ett behov av att utöka antalet parkeringsplatser i centrala Vimmerby. Bedömningen är att en stor del av parkeringsbeståndet i centrum har försvunnit till förmån för nya bostäder.

På Kyrkogårdsbacken rör det sig om tio parkeringsplatser samt tre platser avsedda för rörelsehindrade. 

Pastoratet kritisk

Vimmerby pastorat är kritiska till detta. 

"Vimmerby pastorat har tagit del av ert förslag. Vimmerby kyrkogård är en mycket besökt plats. Många personer kommer dit för att vårda sina anhörigas gravar och för många är det en plats att minnas. Flertalet personer besöker kyrkogården och sina gravar varje vecka. En annan grupp av besökare är turister som vill besöka Astrid Lindgrens grav, men även Madickens och Bröderna Lejonhjärtas gravar. I samband med begravningar så är ju detta, den naturliga parkeringsplatsen. De flesta av besökarna använder bilen som transportmedel med tanke på ålder och uppförsbacke", skriver man i sitt svar. 

Pastoratet anger också att man tror att förslaget kommer leda till starka reaktioner från allmänheten. I förslaget till beslut noterade tjänstemännen att parkering till kyrkogården på kyrkans mark finns i andra änden av kyrkogården, den del som ligger mot Ica Kvantum. 

– Det här är vår mark och även om kyrkan inte gillar upplägget, så är det väldigt få bilar som är parkerade där om det inte är marknader eller begravningar, säger kommunalrådet Helen Nilsson (S). 

Att säkra parkeringsplatser vid begravningar blir inget problem, menar oppositionsrådet Niklas Gustafsson (M). 

– Det blir fler parkeringsplatser nu än tidigare. Dessutom är kyrkans parkering egentligen på andra sidan, säger han. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt