Annons:

Oppositionsrådet vill bryta samarbetet med Mukono – efter nytt lagförslag mot homosexualitet

Helen Nilsson (S) vill ha mer tid innan hon svarar på Niklas Gustafssons (M) interpellation om Mukono. Foto: Mostphotos/Simon Henriksson

Oppositionsrådet vill bryta samarbetet med Mukono – efter nytt lagförslag mot homosexualitet

Det stora internationella projektet Vimmerby kommun haft med Mukono är pausat. Nu vill oppositionsrådet Niklas Gustafsson (M) att det fimpas helt på grund av läget för homosexuella i landet.
– Kommunen behöver markera, säger han.

Annons:

Ända sedan 2007 har Vimmerby kommun haft ett internationellt samarbete med Mukono i Uganda. Under de här åren har ett flertal utbyten skett i såväl Mukono som Vimmerby och representanter från respektive kommuns styr- och projektgrupp har varit på plats i de båda kommunerna. 

Fokus har legat på att öka ungas delaktighet, inkludering, möjlighet att påverka, jämställdhet och medvetenhet om demokratiska, kulturella och etiska rättigheter.

Vid ett kommunstyrelsesammanträde sent i höstas fanns två förslag att ta ställning till. Antingen görs en ny stor ansökan eller så avslutas projektet helt. 

Kommunen ansåg inte att man hade ekonomiska eller personella resurser att fortsätta med arbetet. Men kommunen valde att inte ta något slutgiltigt beslut då. 

– Projektet avslutas inte nu. Vi avvaktar istället och ser om vi eventuellt kan fortsäta vid en ny ansökningsomgång nästa år, sa dåvarande kommunalrådet Jacob Käll (C).

"Ett steg längre"

Den senaste tiden har omvärlden riktat massiv kritik mot Uganda. Detta efter att parlamentet antagit en ny lag som föreslår hårdare straff för hbtqi-personer. I vissa fall kan homosexualitet straffas med döden och medborgare blir också skyldiga att ange homosexuella till myndigheterna. 

Beslutet möttes av jubel i parlamentet. Enligt hbtq-aktivisten Frank Mugisha blir den här lagen, om den godkänns, den mest extrema antigay-lagstiftningen i hela världen, rapporterar SVT. Människorättsorganisationer, FN och EU har fördömt lagen.

Nu vill oppositionsrådet Niklas Gustafsson (M) att kommunent helt avbryter samarbetet med Mukono.

"Tycker kommunalrådet att det är lämpligt att Vimmerby kommun fortsätter ett samarbete med ett land som inte följer de mänskliga rättigheterna?", skriver han i en interpellation. 

– Vimmerby kommun behöver markera och stå upp för de mänskliga fri- och rättigheterna. Vi behöver markera att vi inte kan stå bakom det här genom att helt avbryta samarbetet, säger han.

Har Uganda inte haft en grumlig syn på hbtqi-frågor tidigare också?

– Ja, men nu har man tagit det ett steg längre. Jag tycker det är viktigt att ta den här ställningen innan vi går in i ett nytt projekt.

"Klar över vad jag tycker"

Kommunalrådet Helen Nilsson (S) besvarade inte interpellationen vid måndagens kommunfullmäktige, utan bad om att få återkomma längre fram.

– Jag vill förankra det här mer. Jag är klar över vad jag tycker, men jag vill veta hur ICLD (Internationellt centrum för lokal demokrati) ser på situationen. Vi ska ha ett möte. Det här är inget vi har varit påverkade av, men vi har känt till synen på homosexuella och även kvinnosynen. Det är något vi jobbat med och diskuterat under de här mötena. Men jag kan inte själv svara för hur allvarlig situationen är. 

Kan det finnas en poäng att fortsätta för att kunna påverka?

– Det är båda delarna, för det handlar om demokrati. Vi kan inte skicka ned ungdomar dit med de här lagarna. Men jag är inte beredd att säga i dag att vi lägger ned projektet, säger Helen Nilsson.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt