Annons:

Ordföranden blev personligt berörd –

Fullmäktiges ordförande Leif Larsson menar att kommunen sviker de unga i Mukono. Foto: Simon Henriksson

Ordföranden blev personligt berörd – "Vi sviker de unga"

Det blir ingen ny ansökan för projektet med Mukono i Uganda. Frågan var uppe även på fullmäktige och ordföranden Leif Larsson (C) hade en lång utläggning.
– Vi gör precis som presidenten vill nu, säger han.

Annons:

I april berättade vår tidning att kommunen avslutar sitt internationella samarbete med Mukono i Uganda. Utbytet har pågått ända sedan 2007. 

Fokus i projektet har legat på att öka ungas delaktighet, inkludering, möjlighet att påverka, jämställdhet och medvetenhet om demokratiska, kulturella och etiska rättigheter. 

Omvärlden har riktat massiv kritik mot Uganda den senaste tiden. Detta efter att parlamentet antagit en ny lag som föreslår hårdare straff för hbtqi-personer. I vissa fall kan homosexualitet straffas med döden och medborgare blir också skyldiga att ange homosexuella till myndigheterna. 

Beslutet möttes av jubel i parlamentet. Enligt hbtq-aktivisten Frank Mugisha blir den här lagen, om den godkänns, den mest extrema antigay-lagstiftningen i hela världen, rapporterar SVT. Människorättsorganisationer, FN och EU har fördömt lagen.

"Frågan är fri"

Oppositionsrådet Niklas Gustafsson (M) ville i en interpellation att kommunen helt skulle avbryta samarbetet med Mukono. Det tog också kommunstyrelsen beslut om under april månad. 

– Vi har skjutit på det här beslutet och försökt sätta oss in i frågan. Utvecklingen i Uganda ser inte positiv ut och det har varit ganska turbulent kring homolagarna. Vi har haft en dialog med den svenska ambassaden och man avråder ungdomar från att åka dit. Vi har lämnat en dörr öppen för om läget förändras i Mukono och Uganda. Det kommer att gå att lyfta frågan framöver och eventuellt starta något nytt projekt, berättade kommunalrådet Helen Nilsson (S).

Frågan var åter uppe vid senaste fullmäktigesammanträdet.

– Det är bra med utbyte mellan länder och kulturer ur ett demokratiperspektiv. Det här har inte kostat kommunen pengar mer än i form av arbetstid. ICLD (Internationellt centrum för demokrati) har varit väldigt positiva till projektet, men nu är situationen som den är och den svenska ambassaden har sagt att man inte bör skicka ungdomar till Uganda eller Mukono. Då har vi tagit beslut om att inte ansöka om några nya medel, säger Helen Nilsson.

Att det är uteslutet att återuppta samarbet i framtiden vill hon inte säga.

– Ändrar sig läget är frågan fri, om någon tycker så. Då kan man lyfta det igen.

Personligt engagerad

Niklas Gustafsson (M) markerade redan i kommunstyrelsen att det var ett mycket bra beslut och tackade endast Helen Nilsson för svaret. Fullmäktiges ordförande, Leif Larsson (C), tog dock tillfället i akt att göra ett längre inlägg.

– Som ni förstår är jag personligt engagerad i frågan (hans fru är från Uganda). Man förfasas över rapporterna som når oss om hur oliktänkande behandlas. För att en lag ska bli godkänd måste presidenten underteckna lagen. Det har ännu inte gjorts. Det finns anledning att säga det till kommunfullmäktige. Rapporterna jag får, och det är ganska många, säger att det finns paralleller att dra till Turkiet och Nato-frågan. Det gäller att krångla så mycket som möjligt. 

Han poängterade samtidigt att det finns stora bekymmer med den ugandiska stadsapparaten och korruption i landet. 

– Men ni som är pålästa vet att vi inte samarbetar med landet. Vi samarbetar med en kommun i Uganda. Det är ett annat styre i den kommun vi samarbetar med och det rör sig om en 15-årsperiod vi samarbetat med den här kommunen och dess progressiva krafter. 

Samtidigt konstaterar Leif Larsson att situationen är som den är och att det inte är görligt att skicka ungdomar till landet nu.

– Vi har blivit avrådda, men egentligen behöver man vårt stöd. Det här drabbar de fattiga barnen som går till skolan utan skorna på sig. När de kommer till skolan tar de på sig strumpor och skor. Det här är unga människor som inte vill annat än att skaffa sig kunskaper om hur ett öppet samhälle ska fungera. 

Sviker ungdomarna

Genom att inte fortsätta samarbetet sviker Vimmerby kommun dessa unga människor, menar Leif Larsson. 

– Det är de goda krafterna vi sviker. Jag hoppas att vi kan ta upp samarbetet igen framöver, när situationen är bättre. Att helt avsluta samarbetet vore fel. De behöver vårt stöd. Det vi gör nu är precis det som presidenten önskar. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt