Annons:

Itsam skulle

Itsam skulle "hem" sa Centerpartiet i en valannons. Så har det inte blivit och det jobbas inte aktivt med det. Foto: Simon Henriksson

Itsam skulle "hem" i valrörelsen – jobbas inte aktivt med det

2018 togs beslutet. Itsams huvudkontor flyttade från Kisa till Linköping. I valrörelse tryckte Centerpartiet på att Itsam skulle komma "hem". Det verkar inte vara närmare nu än tidigare.

Annons:

Efter en jämn omröstning i slutet av 2018 stod det klart att kommunalförbundet Itsam skulle flyttas till Linköping. Kinda, Vimmerby och Ydre röstade nej till flytten medan Boxholm, Ödeshög och Åtvidaberg röstade ja.

Det innebar bland annat att de cirka 50 jobben i Kisa flyttades till Linköping. 

– Nu har kriget om Itsam börjat, sa dåvarande kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweij (C).

Beslutet fick Kinda kommun att överväga att lämna kommunalförbundet. Det har också blivit fallet och processen om deras utträde pågår just nu. På Vimmerbys politiska arena har frågan inte varit särskilt het de senaste åren.

Men i en valannons inför valet i höstas föreslog Centerpartiet att flytta "hem" Itsams huvudkontor till Vimmerby. Motiveringen var att det borde gå att ha kontoret i en av medlemskommunerna.

– Vi har inte gjort något kring det ännu. Vi måste få det här med Kindas utträde klart först och det är prioritet ett, säger Jacob Käll (C), som också är ordförande i Itsams direktion.

Utträdet pågår

Kindas utträde pågår, men Jacob Käll upplever att Itsam fungerar väl just nu.

– Henrik (Remmerfelt) har jobbat mycket med Itsams utvecklingsprocess och jag upplever att läget har lugnat sig sedan processen med Kindas utträde har kommit igång. Det funkar för både Kinda och Itsam och går framåt. 

När kommer Kinda ha lämnat?

– Jag har inte sett tidsplanen, men den har precis kommit in och ledningen ska kika på den. Vi har sagt att det kan ta 18 månader.

Så någon gång under 2024?

– Det skulle det kunna bli.

"Ska vara ambitionen"

Men arbetet med att få "hem" Itsam till Vimmerby har det inte hänt mycket med. Jacob Käll (C) har tidigare sagt att det mest är frågan om en principsak.

– Jag är av åsikten, även om det är en utmaning, att ha det i någon av medlemskommunerna. Det har blivit lättare att rekrytera i Linköping, men jag tycker att man ska förhålla det inom förbundets geografi.

Hur driver ni det nu?

– Innan vi gör det måste vi få ordning på Kindas utträde, så just nu är det inte aktuellt att driva.

Blir det inte lite falsk marknadsföring av det ni gick ut med i valrörelsen?

– Nej. Jag tycker fortfarande att det ska vara ambitionen. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt