Annons:

Tung chef avgick – här är kostnaden för interimslösningen

Jacob Käll (C) är ordförande för Itsams direktion. Foto: Simon Henriksson

Tung chef avgick – här är kostnaden för interimslösningen

I våras stod det klart att Itsams förbundsdirektör Henrik Remmerfelt skulle avgå. En interimslösning är på plats och det kostar medlemskommunerna drygt 200 000 kronor. 

Annons:

Henrik Remerfelts besked meddelades i ett pressmeddelande i slutet av april i år. Han valde att lämna tjänsten som förundsdirektör för kommunalförbundet Itsam av personliga skäl. Han skulle avsluta sitt uppdrag efter midsommar 2023 och en tillförordnad förbundsdirektör skulle då vara utsedd. 

Remmerfelt har blivit kvar lite längre, men sedan den 7 augusti har Itsam en interimchef på plats. Det rör sig om konsulten Peter Wallentin från Millwater AB. 

– Han har jobbat inom offentlig förvaltning de senaste tio åren med konsultuppdrag och förändringsprocesser, berättar Jacob Käll (C), ordförande i Itsams direktion. 

Wallentin kommer att fungera som interimchef till och med februari 2024. 

– Så nu sparkar vi också igång processen med en ny förbundsdirektör. 

Planen klar för Kindas utträde

Interimchefen kommer att jobba mellan 70 och 75 procent och han kommer att kosta Itsam drygt 200 000 kronor under den perioden. 

– Det handlar om 70 procent och där vi även har möjlighet att avropa mer. Timlönen för vår del ligger på 996 kronor. I det ingår sociala avgifter, resor till och från jobbet. Det är bara faktiska timmar som faktureras. Om han tar ledigt, semester och vabbar så faktureras ingenting. Det utgår inte heller någon semesterersättning. Han kommer ju inte härifrån, men i övrigt är det inga ytterligare kostnader, säger Käll.

Dessutom är planen klar för Kindas utträde ur det gemensamma IT-samarbetet. 

– Vi räknar med att det är klart första kvartalet 2024. Sedan är det en ganska lång process och det är inte bara att kliva. Kinda kommun kommer delvis köpa tjänster även efter första kvartalet.

Vad utträdet kommer få för inverkan på övriga kommuner är något oklart. 

– Vi har direktionsmöte under torsdagen och ska prata om vad vi gör nu. Det är sex medlemskommuner som har delat på vissa overheadkostnader och det måste vi gå igenom. 

Efter Kindas utträde kommer Itsam förutom Vimmerby bestå av Boxholm, Ydre, Åtvidaberg och Ödeshög.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt