Annons:

Efter otäcka branden – nu blir det brandvarnare till trygghetslarmen

Nu ska trygghetslarmen kompletteras med en brandvarnare. Foto: Bildbyrån

Efter otäcka branden – nu blir det brandvarnare till trygghetslarmen

Socialnämnden ska hitta besparingar på 19 miljoner kronor. Men det är inte bara besparingar som ska ske. Nämnden har nu fördelat de drygt elva miljoner man fått i tillskott. 

Annons:

Nu har nämnden tagit beslut om hur man ska fördela det extra tillskottet på drygt elva miljoner. 2,2 miljoner kronor läggs på att minska underskottet inom personlig assistans. Två miljoner läggs i en buffert som reserv inför framtiden. Två miljoner läggs på den kommande förändringen kring dygnsvilan.

– Man har gjort bedömningen att det handlar om åtta miljoner kronor på helåret och då blir det två miljoner kronor för sista kvartalet 2023, säger Eva Berglund (S), ordförande i socialnämnden.

Förvaltningsövergripande plockas 4,3 miljoner bort från ett effektiviseringsuppdrag. Drygt 1,4 miljoner kronor läggs på tjänster inom familjehemmet och placeringsgruppen. 750 000 kronor läggs på satsningen med arbetsskor och 250 000 kronor läggs på att komplettera trygghetslarmen med brandvarnare. 

– Det är något vi har diskuterat hela vintern, ända sedan den tragiska branden i centrala Vimmerby, säger Lars Sandberg (C), vice ordförande i nämnden.

Det han syftar på är den otäcka branden där en kvinna i 75-årsåldern avled efter en brand dagarna före jul. 

"Smart och smidigt"

Vad gäller arbetsskor läggs ett uppdrag nu, men hur det kommer gå till är ännu oklart.

– Det ske på ett smart och smidigt sätt, men det är inget som är bestämt ännu. Vi har lagt ett uppdrag nu och så får vi se hur det blir. 

Hur snabbt ska det utredas?

– Det här är inget som det ska dras ut på, utan det ska gå snabbt. Tanken är att det ska vara gjort och utfört i år. Det kan ta lite tid att göra en upphandling, så vi hoppas efter sommaren någon gång.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt