Annons:

Kommunalrådet om nya bostäder:

Helen Nilsson (S) kommenterar situationen med Karlbergstomten.

Kommunalrådet om nya bostäder: "Kan bli ganska många"

Planen är att sanera och exploatera Karlbergstomten i centrala Vimmerby. Men hur nära i tid är det?
– Att gå igång med saneringarna får vi ha djupa samtal om, säger kommunstyrelsens ordförande Helen Nilsson (S).

Annons:

Eftersom det är kommunen som har för avsikt att bygga bostäder på den centrala tomten måste kommunen stå för sanering för känslig markanvändning. Skobes Bil ska stå för sanering av mindre känslig markanvändning.

Den fördelningen är klar, men den senaste tiden har det varit rätt tyst kring Karlbergstomten.

– Man har börjat tänka tanken på hur det kan se ut på tomten. Vi har fått en tidig presentation kring det, men hur stora utgrävningar och saneringar behövs? Det är något vi behöver titta vidare. Vad man vill göra och vad det ska vara för hus är två andra frågor också. Det har varit lite luddigt och vi har sagt att vi behöver få det lite begränsat för oss i början, innan vi kan sätta ned foten, säger kommunalrådet Helen Nilsson (S).

Hon berättar att det finns en diskussion om att utlysa någon slags byggtävling.

– Då är frågan hur man skulle kunna gå till väga och där har vi inte fått någon ny presentation ännu, men det kommer nog. Vi har också varit i Växjö och tittat på deras byggnadssätt. Där utlyser de ofta anvisningstomter som man får ansöka om och sedan förklara vad man vill göra. Det är intressant och något vi kommer ta med oss. Vi ser ju gärna att man bygger det här hållbart och kanske att det blir en förlängning av Båtsmansbacken på något sätt. 

Är det vad det lutar åt?

– Det är vad vi känner just nu, men vi ska prata vidare om just Växjö och hållbarhetsstrategier innan vi landar in ännu mer. Vi är ganska långt framme och har sagt länge att vi vill bygga, men i de här tiderna är det svårt. Vi får se om det öpnnar sig lite längre fram. 

Ligger en bit fram

Att kommunen själva skulle bebygga Karlbergstomten är uteslutet. 

– Det är någon annan som ska bygga och som får ge förslag till oss på hur det kan se ut.

Hur stor del av området kan det handla om?

– Det är i alla fall närmast vägen och lite till. Det kan bli ganska många hus om man börjar räkna på det, men vi vill även att det ska finnas kvar ett grönområde och en parkeringsyta. Längst, det som är mot järnvägen, kommer nog bli mer hårdyta. Det skulle göra att vi inte behöver sanera lika mycket heller.

Hur många bostäder kan det bli?

– Jag har ingen aning om hur det. Det beror på många olika faktorer. Det är en ganska stor yta, men vi kanske vill ha kvar en del som allmän parkering också. Vi har med oss flera delar i beräkningen. 

Hur nära känns det med tanke på den situation som råder?

– Jag vet inte om det är så hett precis nu. Varje investering innebär djupa samtal hos oss och att gå igång med saneringarna kräver djupa samtal. Det närmaste året är det nog inte läge i alla fall. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt