Annons:

Medarbetarna flyttades – kostar miljonbelopp för bolaget

VEMAB hyr in medarbetare till återvinningscentralen – en åtgärd som väntas kosta 1,4 miljoner under 2023. Genrebild. Foto: MostPhotos

Medarbetarna flyttades – kostar miljonbelopp för bolaget

Tidigare i år flyttades samtliga medarbetare från Återvinningscentralen till andra tjänster. Kostnaden för åtgärden väntas uppgå till 1,4 miljoner under 2023 – och då är inte lönekostnaderna för de tidigare medarbetarna inräknade.
– Vi har anställt en ny medarbetare och är på väg att rekrytera nya, säger vd VEMAB:s vd Olle Fogelin.

Annons:

Sedan 1 mars har återvinningscentralen i Vimmerby drivits av en privat aktör – en åtgärd som Vimmerby Tidning var först med att berätta. Tidigare hade VEMAB tre egna anställda på återvinningsstationen. Dessa har nu flyttats till andra uppgifter inom bolaget. Enligt uppgifter till vår tidning har det funnits problem med arbetsmiljön på arbetsplatsen.

Åtgärden kommer att kosta nästan en och en halv miljon kronor för det kommunala bolaget under 2023. Det visar beräkningar som vi begärt ut från VEMAB.

Mellan januari-april var merkostnaden på ÅVC 212 00 kronor och från 1 maj och fram till årsskiftet beräknas man ha kostnader till två olika bemanningsföretag på totalt 1 122 000 kronor.

"Har andra uppgifter"

De tidigare medarbetarna har fått andra arbetsuppgifter och deras lönekostnader är inte med i beräkningen.

– Det har både skapats nya tjänster och funnits tjänst, men den tidigare personalen belastar det här verksamhetsområdet året ut. De är kvar i företaget och har andra uppgifter.

VEMAB har rekryterat en ny medarbetare till ÅVC.

– Vi tar det stegvis och är på väg att rekrytera nya medarbetare.

Varför har den tidigare personalen flyttats?

– Det vill jag inte kommentera, det handlar om enskilda fall och det ska inte vi som arbetsgivare kommentera.

Finns det något scenario där de tidigare medarbetarna kommer tillbaka till ÅVC?

– I närtid finns det inga sådana planer. De satsar på sina nya jobb.

Kunde ni ha gjort något annorlunda i den här situationen?

– Nej det känner jag inte. Som arbetsgivare har vi ett stort ansvar och vi har en förhandlingsmodell mellan fack och arbetsgivare. Som offentlig aktör är vi extra noggranna och jag känner inte att det finns annat som kunde ha gjorts.

Hur har processen varit?

– Jag vill inte kommentera det utan du får lita på att vi skött det på rätt sätt. Det finns upparbetade modeller som vi följt.

VEMAB:s prognos för helåret, efter fyra månader, ligger på ett underskott på 197 000 kronor. Det är nästan 16 miljoner sämre än budgeterat. Mer om det kan du läsa här.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt