Annons:

ÄVEN VEMAB HAR ANLITAT HUSKONSULTEN UTANFÖR AVTALET

Olle Fogelin, relativt färsk vd på VEMAB, har inte satt sig in i avtalet i detalj. Foto: Simon Henriksson

ÄVEN VEMAB HAR ANLITAT HUSKONSULTEN UTANFÖR AVTALET

I flera artiklar har vi beskrivit hur Vimmerby kommun tillämpat upphandlingen med huskonsulten Erica Grawé. En upphandling som beskrivs som ”skräddarsydd” av andra leverantör och en tillämpning som Upphandlingsmyndigheten menar kan vara olaglig.
Nu kan vi berätta att Vimmerby Energi & Miljö AB gjort samma sak.
– Det här ligger före min tid, säger vd Olle Fogelin.

Annons:

När vi granskar VEMAB:s inköp av Erica Grawés bolag Arbetslivscoahing i Linköping AB handlar den totala summan på 230 000 kronor från slutet 2019 och fram till dags datum. Det handlar om utvecklingsdagar, grupputveckling och handledning.

Bland annat har Erica Grawé gjort flera insatser inom verksamhetsområdet renhållning och aktivt arbetat med arbetsgruppen på återvinningscentralen som bolaget valde att upplösa från och med 1 mars i år. 

– I slutdelen, sedan jag kom in, har Erica inte varit med i det arbetet, men det har hon varit tidigare, berättar Olle Fogelin, vd på VEMAB. 

Har ni upphandlat detta separat eller använt det avtal som kommunen upphandlat?

– Vi använder det avtal som kommunen upphandlat. Det är två olika avdelningar som Erica har gjort insatser på och en del handledningsåtgärder.

 Gjort flera inköp utanför avtalet

Vår stora granskning om kommunens upphandling av ett ledarskapsprogram visade bland annat att kommunens krav i stort sett var en kopia av Erica Grawés CV och upphandlingen fick enorm kritik av många av de leverantörer som var intresserade av att lämna anbud. Över 40 aktörer laddade ned handlingarna, men för tredje gången i rad var det bara Erica Grawé som lämnade anbud. Grawé har av flera oberoende källor pekats ut som en nära vän till kommundirektören Carolina Leijonram.

När vi under senaste månaderna tittat på hur kommunen tillämpat upphandlingen visar det sig att kommunen, med upphandlingen av ledarskapsprogrammet som grund, gjort mängder av andra inköp. Det handlar om andra utvecklingsinsatser, handledning och rekryteringsinsatser.

Den typen av inköp omfattas av en mening i det mycket omfattande upphandlingsmaterialet om ledarskapsprogrammet: ”Utöver detta vill Beställaren även ha möjlighet att köpa separata konsulttimmar, exempelvis som stöd vid organisationsutveckling”.

En expert på Upphandlingsmyndigheten menar att det ska framgå tydligt när och till vilken omfattning en beställare kan gå utanför det upphandlade ändamålet. Kommunens tillämpning av sin egen upphandling kan alltså vara olaglig.

 "Har inte fördjupat mig i det"

Nu kan vi alltså berätta att VEMAB gjort samma sak, men visserligen i en klart mindre omfattning. Med en tydlig upphandling om ett ledarskapsprogram som grund har man gjort inköp av exempelvis grupputveckling för människor som inte är ledare. Totalt handlar det om inköp på 230 000 där merparten handlar om utvecklingsdagar, grupputveckling och handledning. 

På vilket sätt är den här typen av grupputveckling att se som ledarskapsutveckling?

– Det handlar nog mer om hennes jobb som ledarskapserfaren människa och att man uppfattade att det var en lämplig insats för att lösa upp knutarna i arbetsgruppen.

Tycker du att de här inköpen följer intentionen i upphandlingen?

– Sedan jag kom in så har de som är med i ledarskapsprogrammet varit med i det, utöver det har vi inte gjort några avrop.

Men anser du att grupputvecklingsinsatserna följer upphandlingen?

– Det antar jag. Jag gjorde inte avropet och jag har inte fördjupat mig i det

Kommer ni använda Erica Grawé på samma sätt framöver?

– Det har vi inga planer på för tillfället.

Känner du att du har den möjligheten?

– Om behovet uppstår kommer jag titta på olika möjligheter. Erica kan vara ett alternativ, hon är en spelare i och med det avtalet. Sedan är det inte så att vi använder en leverantör, utan behovet får styra det vi avropar.

Känner du att du utifrån det avtal som finns kan anlita Grawé så som bolaget tidigare gjort?

– Jag har inte satt mig in i det avtalet i detalj, utan det gör jag den dagen vi har behovet. Vi tittar inte på externa aktörer förrän vi kommer fram till att vi inte klarar det i egen regi.

Hur ser du själv på att man upphandlar ledarskapsprogram och sedan köper andra saker?

– Det har jag inga synpunkter på. Jag är inte insatt i hur avtalet ser ut i detalj.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt