Annons:

NAZISTISK BANDEROLL UPPSATT PÅ RIKSVÄGEN

Nordiska Motståndsrörelsen står bakom tidningen Nordfront. Den här banderollen var upphängd längs med riksväg 40 under morgonen. Foto: Jakob Karlsson

NAZISTISK BANDEROLL UPPSATT PÅ RIKSVÄGEN

Den nazistiska rörelsen Nordiska Motståndsrörelsen tycks ha fått fäste i Vimmerby. I dag hade den extrema högerrörelsen satt upp en banderoll på riksvägen.

Annons:

Nordfront är den Nordiska Motståndsrörelsens mediala organ. Enligt sajten har rörelsen gjort flera aktioner i Vimmerby under året. I februari ska de ha lämnat ut 400 flygblad till bostäder i centrala Vimmerby. Vid samma tillfälle satte man upp en mängd klistermärken runt om i staden, enligt egen utsago.

I april satte man upp affischer om rörelsens första maj-demonstration i Falun.

I morse kunde bilister på riksväg 40 se en banderoll med Nordfronts namn och symbol. Banderollen var uppsatt med buntband på staketet vid övergången mot Älåkra och Tuna.

 Vill störta demokratin

Nordiska Motståndsrörelsen utgör kärnan i den svenska naziströrelsen och har väckt mycket uppmärksamhet under året. Bland annat för sin demonstration i Falun under första maj och sin närvaro under Almedalsveckan i Visby.

När rörelsen delade ut flygblad i Oskarshamn i somras uppstod konfrontation med motdemonstranter.

Så här beskriver tidningen Expo rörelsens ideologi: ”Ideologin bygger på myten om en judisk världskonspiration och stora delar av rörelsens propaganda handlar om judars påstått skadliga inflytande över det svenska samhället och världen. SMRs idé om vem som ska få vara medborgare i Sverige är baserad på rasbiologi och organisationen sprider en grov rasism mot människor som anses tillhöra andra "raser" än den "ariska". Svenska motståndsrörelsens målsättning är att genomföra en revolution och störta det demokratiska samhället och ersätta det med ett nationalsocialistiskt styre."

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt