Annons:

KOMMUNEN KÖPER LOKALEN TROTS EKONOMISKA LÄGET

Kommunen går vidare med sitt köp av Vimarhems kontorslokal. Foto: Simon Henriksson

KOMMUNEN KÖPER LOKALEN TROTS EKONOMISKA LÄGET

I våras framkom det att kommunen ville köpa Vimarhems kontorslokal och använda som nya lokaler för hemtjänstgruppen i Vimmerby stad. På grund av det ekonomiska läget började man vackla – men nu går man ändå vidare.
– Vi kommer köpa lokalen på Lögstadsgatan. Det är vad vi bottnat i, säger Helen Nilsson (S), ordförande i kommunstyrelsen.

Annons:

Fastigheten på Lögstadsgatan köpte Vimarhem av kommunen för 5,5 miljoner kronor för snart 20 år sedan. I våras blev det officiellt att kommunen var intresserat av att köpa tillbaka lokalen. 

Socialnämnden meddelade efter sitt möte i april att man var i stort behov av större och bättre lokaler för hemtjänstgruppen i Vimmerby. Vimarhems kontorslokal blev snabbt det hetaste alternativet.

Men i början av sommaren började kommunen veckla på grund av det kärva ekonomiska läget.

– Vi har varit positiva ända tills nu, men vi måste åter gå igenom varje investering och det är behovet som kommer få avgöra. 
Är det akut? Det är frågeställningen. Är det att tillfället har getts eller är det riktigt akut? Vi har diskuterat det nu igen, sa kommunalrådet Helen Nilsson (S).

Men efter semestertiderna står det nu klart att kommunen går vidare med planerna. 

– Vi har gått igenom vad vi sagt innan sommaren och vi har tagit reda på den totala kostnaden och gjort beräkningar på driftskostnaderna. Vårt beslut blev därför att godkänna detta och vi köper Vimarhems lokal på Lögstadsgatan. Vi har bottnat i efter att ha tagit reda på hur det ser ut på Granen och att det hela tiden växer. Den här frågan kommer tillbaka omgående om vi inte gör det i dag, säger Helen Nilsson på onsdagen. 

– Det går inte att skjuta på det, säger Jacob Käll (C), vice ordförande i kommunstyrelsen.

Likartade driftskostnader

Lars Johansson (V) menar att det både blir en satsning och utveckling av hemtjänsten.

– Det är trångbott på Granen och det här kan ge förbättringar. Det finns också beräkningar som visar att det kan minska driftskostnaderna. Vi kan göra vissa rockader, lämna vissa hyreskontrakt och ta hem det till egen verksamhet, men vi går inte in djupare på det nu. Vi får komma tillbaka till detaljerna, säger han. 

– Vi kan åtminstone få likadana driftskostnader och det är nog ett nollsummespel samtidigt som det ger väldigt bra förutsättningar för hemtjänsten, säger Jacob Käll.

När kommer det här att ske?

– Det vet vi inte i dag. Vi har tagit beslutet och nu går Vimarhem vidare med sina diskussioner. Vi är nöjda med att ha satt ned foten, säger Helen Nilsson (S).

Sex miljoner i prislapp

Lokalerna är värderade till sex miljoner kronor. 

– Vi brukar gå på oberoende värderingar och i beslutet är priset satt till sex miljoner kronor, säger Käll.

Innan semesterperioden lät det som att det inte var möjligt att gå vidare med det här. Vad har gjort att ni ändrat er?

– Då landade vi att det här skulle bli väldigt dyrt och kräva mycket renoveringar. Som kassan såg ut så gick det inte. Vi har haft två sittningar efter semestern och vi ser att behovet finns och bara kommer öka. Om driftskostnaderna visar att det blir plusminusnoll, så är det här ett bra tillfälle. Det är driften vi varit rädda för. Därför känner vi att vi behöver tillfredsställa behovet nu. Så trots ekonomin går vi vidare, säger Helen Nilsson.

HÄR kan du läsa hur Vimarhem ser på det hela. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt