Annons:

KOMMUNEN VACKLAR OM KÖP AV VIMARHEMS KONTOR

Kommunen har börjat vackla kring Vimarhems kontorslokal på Lögstadsgatan. Vimarhem kan annars tänka sig att sälja och tittar, som tidigare rapporterats, på att köpa den lokal där Posten tidigare låg i centrala Vimmerby. På bilden ses både Helen Nilsson (S) och Magnus Danlid (C).

KOMMUNEN VACKLAR OM KÖP AV VIMARHEMS KONTOR

Kommunen har börjat vackla kring ett köp av Vimarhems kontorslokal. Det kan Dagens Vimmerby avslöja.
– Är det akut? Det är en frågeställning vi måste ställa oss, säger kommunalrådet Helen Nilsson.

Annons:

Under våren har det blivit känt att kommunen är i behov av nya lokaler för hemtjänstgruppen i Vimmerby stad. Efter socialnämndens sammanträde i mars stod det klart att det var Vimarhems kontorslokal som var det hetaste alternativet. 

Fastigheten på Lögstadsgatan köpte Vimarhem av kommunen för 5,5 miljoner kronor 2004. Nu, nästan 20 år senare, är kommunen intresserat av att köpa tillbaka lokalen. I början av april meddelade Magnus Danlid, ordförande i det kommunala bostadsbolaget, att styrelsen ställde sig positivt kring en försäljning. 

Redan då var Postens tidigare lokaler på Sevedegatan, intill Systembolaget, det mest tänkbara alternativet. Vimarhem skulle då köpa hela lokalen och få Systembolaget som hyresgäst. 

– Det går inte att säga någon tidpunkt för när det är klart. Det handlar om förhandlingar och alla bitar måste falla på plats, men förstahandsvalet för oss är postlokalen och förstahandsvalet från kommunens sida är vad jag förstått det vårt nuvarande kontor på Lögstadsgatan. Det är inga handlingar framme, utan muntliga diskussioner och inget är påskrivet, sa Magnus Danlid i en intervju med vår tidning tidigare i veckan.

"Mer central lokal"

Han tror inte att något kan bli klart förrän efter semestern. Taxeringsvärdet på fastigheten, som ägs av Svenska Handelsfastigheter AB, är drygt 5,8 miljoner kronor. 

– Det här är ett köpeavtal i sådana fall och jag vill inte säga något om prisförhandlingen. Det är i ett diskussionsskede så här långt bara. För vår del är det ingen brådska egentligen och hemtjänsten har också en lokal just nu. Fastighetsaffärer gör man inte så ofta och då är det ingen panik känner jag. Vi får återkomma när allt är klart och inget är klart förrän allt är klart, sa Danlid. 

Han säger dock att Postens gamla lokal, som stått tom i många år, skulle vara ett bra skyltfönster för Vimarhem.

– Det är en mer central och publik lokal och kommunen skulle få en bra lokal som kanske är mer optimal i deras verksamhet. Jag upplever att vi är ganska ense om att båda kan vinna på affären.

Kommunen har börjat vackla

Men nu kan Dagens Vimmerby avslöja att kommunen på grund av det ekonomiska läget börjat vackla kring Vimarhems kontorslokal.

– Vi har varit positiva ända tills nu, men vi måste åter gå igenom varje investering och det är behovet som kommer få avgöra, säger kommunalrådet Helen Nilsson (S). 

Socialnämnden meddelade efter sitt möte i april att man är i stort behov av större och bättre lokaler för hemtjänstgruppen i Vimmerby stad.

– Men är det akut? Det är frågeställningen. Är det att tillfället har getts eller är det riktigt akut? Vi har diskuterat det nu igen, säger Helen Nilsson.

Det låter som att ni har börjat vackla?

– Ja, lite så är det. 

När kommer något slutgiltigt besked?

– Vi måste ta ett beslut och får räkna med alla inköp, allt som ska göras och alla behov som finns, men jag tror inte vi tar beslut förrän i augusti. Därför vill vi ha en uträkning och få allt sammanräknat vad det skulle handla om, både för lokalen på Lögstadsgatan och för Granen. Finns det ett akut behov så kommer vi gå vidare, men det beror också på vad den här uträkningen visar. 

När kan ni få den?

– Det är inte läge att kräva den innan nästa KS. 

I ett sms skriver Magnus Danlid (C) att han anser att det är samma linje som gäller nu som tidigare.

"Kommunledningen vill få fram en totalkostnad vilket är väldigt rimligt. Jag kan inte nu spekulera i KS-ledningens slutsats. Därför återkommer Vimarhem och kommunen när vi vet hur vi ska gå vidare", skriver han.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt