Annons:

Nämnden säger ja till nya hemtjänstlokaler – tar inte ställning i lokaliseringsfrågan

Socialnämndens ordförande är Eva Berglund (S). Foto: Simon Henriksson

Nämnden säger ja till nya hemtjänstlokaler – tar inte ställning i lokaliseringsfrågan

Socialnämnden har sagt sitt. Nya hemtjänstlokaler behövs. Det hetaste alternativet är den fastighet där Vimarhem har sitt kontor.
– Vi tar inte ställning för eller emot, säger ordförande Eva Berglund (S).

Annons:

Vår tidning har tidigare rapporterat om att Vimmerby kommun vill köpa tillbaka Vimarhems fastighet på Lögstadsgatan. Ett fastighetsköp ska möjliggöra lokalförändringar för delar av hemtjänsten. 

Vimarhem sa tidigare i år att man var positiva till en försäljning – förutsatt att man hittade en lämplig ersättningslokal för Vimarhems administration. 

– Som det är nu är ytorna alldeles för stora för oss. Vi använder bara det övre planet, så det är många ytor som står tomma och väldigt svåra att hyra ut så länge vi finns kvar på övervåningen. Sedan är det klart att det spelar in att det är en lösning som kommunen tycker vore lämplig – det ska mynna ut i något som gör att det blir bättre för alla parter, berättade bostadsbolagets ordförande Magnus Danlid (C). 

En tänkbar placering är Postens gamla lokaler intill Systembolaget. För Vimarhem handlar det i sådana fall om att köpa lokalerna. 

– Ja det stämmer, men vi har också flera tänkbara fastigheter som vi kikar på. Vi är på ett väldigt tidigt stadie och har inte kommit så långt att vi förhandlar med någon fastighetsägare. För vår del är det inte någon brådska, och kommunen har inte heller satt något bortre datum som krav.

"Där säger jag inget"

Nu har socialnämnden yttrat sig om förslaget.

– Kommunstyrelsen önskade ett beslut från socialnämnden och vi väljer nu att tala om att vi är i behov av nya hemtjänstlokaler, säger Eva Berglund (S).

Lösningen vid Granen är inte optimal, menar nämndens ordförande.

– Dels så är trafiksituationen på Granen inte bra. Vi har inte möjlighet att tillskapa laddstolpar där. Vi har bilar som går dygnet runt och året runt. Vi har beslut taget på att vi ska anställa en vaktmästare som sköter bilparken och då behövs det någonstans där de kan hålla till. 

Hur ser ni på Vimarhems lokal?

– Där säger jag inget. Vi tar inte ställning för eller emot. Det vi har sagt är bara att vi har behov av nya hemtjänstlokaler. Det är inget nytt fenomen, utan det har vi haft uppe flera gånger längre tillbaka också. 

Varför kan ni inte ta ställning där?

– Jag vill inte lägga in något i det, utan vi har bara sagt att vi behöver nya hemtjänstlokaler. Sedan får Vimarhem gå ut med sitt när och om det kommer. 

Men ni kan tänka er den lokalen?

– Det kan vi. 

Behovet ökar

Samtidigt är Eva Berglund tydlig med att Granens hemtjänstgrupp ska vara kvar på Granen.

– Det vill jag vara tydlig med även om vi flyttar ut. Nu finns ju hela Vimmerby stads hemtjänstgrupp på Granen och övriga ska flytta ut, men hemtjänstgruppen för Granen ska vara kvar. Behovet bara ökar ju inom hemtjänsten i tätorten. 

När Vimarhem köpte fastigheten av kommunen för nästan 20 år sedan betalade man 5,5 miljoner kronor. Ännu är ingen prislapp satt för en affär åt det omvända hållet.

– Vi är ännu inte riktigt så långt fram att jag kan säga något om det, sa Magnus Danlid nyligen.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt