Annons:

Gudrun Brunegård hoppas kunna locka nya politiker till KD inför valet.

KD gör om processen: "Vi hämtar inte folk i kyrkan"

Bara ett år återstår till valet. Nu väljer Kristdemokraterna att ändra sin nomineringsprocess. Motivet är att hitta nya politiker med kristdemokratiska värderingar.
– Det här är en utmaning till alla som är redo att ta steget, säger KD:s ess Gudrun Brunegård.

Annons:

Partiet har tidigare haft provval för att få fram kandidater till fullmäktigelistan. Inom partiet har det då skett en omröstning där medlemmarna som ställer upp till val rangordnats. Nu väljer KD att i stället öppna upp nomineringen till allmänheten. KD:s förhoppning är naturligtvis att kunna locka nya politiker för att vidga och bredda sin politik.

– Mycket vikt läggs på resultatet, men provval har rätt så dålig säkerhet. Förra gången hade vi 30 procent som svarade, vilket är ganska mycket i jämförelse. Av den anledningen har vi beslutat att ha en öppen nominering, där vi även bjuder in de som inte är medlemmar att föreslå någon som kan ställa sig bakom den kristdemokratiska publiken. Man får gärna nominera sig själv också, säger Gudrun Brunegård, ordförande för KD i Vimmerby.

Med en betydligt mer öppen nomineringsprocess hoppas partiet kunna få kontakt med personer som ställer sig bakom KD:s ideologi och åsikter och kan tänka sig att finnas med på valsedeln i det kommande valet.

– Vi vill förbättra valresultatet och vill få in nya politiker för att driva vår politik. Vi hoppas att folk hör av sig och säger att "den här personen kan nog tillföra något". Det kan vara en kompis, en granne eller till och med en ovän.

Vill bredda mångfalden

Kristdemokraternas förhoppning är också att kunna bredda mångfalden inom partiet lokalt. 

– Vi vill ha personer från alla kommundelar, inte bara centrala Vimmerby utan även Storebro, Tuna och Frödinge och så vidare. Vi vill ha in förslag på personer i olika åldrar, med olika etnictet och yrkesbakgrund. Alla väljare ska kunna se och känna igen sig i någon företrädare.

Fram till och med den 10 september kan vem som helst tipsa om en ny KD-politiker. Därefter börjar kommitténs arbete med att gå igenom samtliga namn.

– Vi kommer att prata med alla och kolla om de är intresserade, om det var de själva som sökte eller om de blev rekommenderade. I oktober kommer vi sedan ha ett nomineringsmöte där medlemmarna kan prata om vem de vill ha in i kommunpolitiken.

"Hämtar inte folk i kyrkan"

KD, som har två mandat i fullmäktige, ser gärna att det finns närmare 25 namn på fullmäktigelistan till valet.

– Drömmen är att alla ska vara villiga att engagera sig på allvar. Politik är roligt och smittsamt, och när jag kom in i valet 1998 trodde jag inte att jag skulle göra det. Men jag kryssades in och det här är en uppmaning till alla som är redo att ta steget. 

Kristdemokraterna gör också detta för att slå hål på fördomar kring partiet. 

– I blindtest har vi ibland ett väljarstöd på uppemot 15 procent, men alla dessa tar sedan inte en kristdemokratisk valsedel. En del tror att man måste vara aktivt kristen eller att vi är homofoba. Det är inte sant, vi går inte in och hämtar folk i kyrkbänkarna och vi står upp för alla människors lika värde oavsett sexuell läggning eller etnicitet. Varje människa har ett unikt värde.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt