Annons:

Clara Castelblanco, Roland Nilsson, Marleny Correa, Per Larsson, Gudrun Brunegård och Nina Gustafsson i samband med att KD presenterade sin valsedel.

KD nöjda med sin lista: "Så attraktiv att vi bör kunna öka rejält"

Kristdemokraterna har hela 34 namn på sin valsedel till kommunfullmäktige.
Nu vill partiet nå tillbaka till en svunnen tid.
– Vi har haft sex mandat som mest. Jag tycker att listan är så attraktiv att vi bör kunna öka rejält, säger Gudrun Brunegård.

Annons:

2006 lockade Kristdemokraterna 11,23 procent av kommuninvånarna och det genererade i sex mandat – lika många som Moderaterna. I det senaste valet fick partiet nöja sig med två. 

Nu vädrar partiet morgonluft. 

– Det känns fantastiskt roligt att vi har en så här bra lista. En del försöker döma ut Kristdemokraterna och säger att partiet har gjort sitt. Det här visar att det finns en framtid. Det här handlar om aktiva och alerta människor, säger Gudrun Brunegård (KD).

Hur ska ni nå sex mandat igen?

– Med en sådan här strålande lista blandat. Vi vill satsa och komma tillbaka i en position där vi kan påverka politiken på ett positivt sätt för invånarna. Under våren kommer vi ta fram vilka frågor vi specifikt ska driva, men det kommer handla om valfrihet, trygghet och mycket om barnomsorg och äldreomsorg. Vi har alldeles för få platser i äldreomsorgen och det vill vi driva på. Vi gillar inte heller galenskapen med tre gigantiska förskolor på raken i VOK, det är inte bra för barnen med massproduktion.

Tio helt nya

Valsedeln innehåller fler kvinnor än mån. Två av 34 är under 30 år gamla, där nykomlingen Joel Sandberg är yngst med sina 21 år. Ändå tycker Brunegård att spridningen åldersmässigt är bra. 

– Det är ganska blandat och rätt bra spridning. Det är klart att det vore roligt med ännu fler yngre, men vi har haft många unga som varit med något år och sedan flyttat och pluggat. När de kommer tillbaka prioriterar de familjen och familjen är viktig. Då får de vänta med att engagera sig.

Brunegård tycker också att partiet lyckats bra med att få in människor med annan bakgrund på listan. 

– Vi har så länge jag varit med haft människor med annan bakgrund än svensk och nu har vi också från andra världsdelar. Nu har vi exempelvis från Afrika och Latinamerika.

Av de 34 namnen är elva helt nya. Flera har också valt att engagera sig igen efter att ha haft uppehåll från politiken. Tino Åberg, uppmärksammad för sin kamp för Yxern, är trea på listan. Nina Gustafsson, också politisk nykomling, är fyra. 

– Det är jättekul att de kommer in på en hög position. Båda är jättetaggade och vill engagera sig, det är hemskt kul. Under nomineringen har vi undersökt vad vi känner för folk med vettiga idéer och en värdegrund som stämmer överens med KD:s. Det är glädjande att vi kunnat knyta till oss så många nya.

"Trovärdig mot väljarna"

Gudrun Brunegård står först på plats nummer två. Nuvarande fullmäktigeledamoten Torbjörn Sandberg är femma. Listan toppas av Ola Gustafsson, ersättare i fullmäktige den här mandatperioden.

– Vi hade ett resonemang kring det och det är viktigt att vara trovärdig mot väljarna. Jag är ödmjuk inför det stöd jag har, men eftersom jag är vår landstingskandidat så känns det inte rätt att stå etta på den här listan. Landstinget är mitt huvudfokus, men jag tycker att listan är så attraktiv att vi ska kunna öka rejält.

Kristdemokraterna kommer gå till val enskilt – men har målet klart för sig. 

– Vi vill ha en alliansmajoritet. Vi ser på den nuvarande majoriteten att den är handlingsförlamad och står långt från varandra ideologiskt. De tvingas kompromissa och frågor hamnar i byrålådan. 

Fakta

Kristdemokraternas valsedel till fullmäktige:

1. Ola Gustafsson

2. Gudrun Brunegård

3. Tino Åberg

4. Nina Gustafsson

5. Torbjörn Sandberg

6. Hanna Weckfors

7. Jaroslav Sranka

8. Christina Sorsa

9. Clara Castelblanco

10. Ann-Sofi Henriksson

11. Thomas Karlsson

12. Roland Nilsson

13. Genevie Kpoto

14. Johanna Karlsson

15. Christian Olivestam

16. Anna Eglin

17. Joel Sandberg

18. Malin Eliasson

19. Sven Weckfors

20. Christina Nyman

21. Ann-Cathrine Weckfors

22. Bernt Kristoffersson

23. Marleny Correa

24. Ingbritt Carlsson

25. Richard Eliasson

26. Elisabeth Steigård

27. Anders Brunegård

28. Charlotte Andersson Lilliehorn

29. David Freedeke

30. Eva Pettersson

31. Åsa Åberg

32. Kjell Davidsson

33. Gunilla Samuelsson

34. Britt-Sofi Fors

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt