Annons:

KD:s toppnamn Ola Gustafsson och Gudrun Brunegård flankerar nykomlingen Nina Gustafsson. Foto: Linus Johansson

Egna erfarenheter från sjukvården förde Nina in i politiken: ”Viktigt att se människan”

46 år ung gör Vimmerbybon Nina Gustafsson sitt första framträdande inom politiken. Lagom till kommande valrörelse har hon presenterats som fjärdenamn på Kristdemokraternas valsedel till kommunvalet.
– För mig är det viktigt att se människan. Kan jag hjälpa någon är jag tacksam, säger Nina Gustafsson.

Annons:

När KD presenterade sin valsedel till kommunvalet nyligen fanns flera nya namn med högt upp. Ett av dem var Nina Gustafsson, som har placerats på fjärde plats bakom Ola Gustafsson, Gudrun Brunegård och en annan nykomling, Tino Åberg.

Intresserad av samhällsfrågor

Nina Gustafsson är helt färsk och har aldrig tidigare haft ett politiskt uppdrag.

– Jag har alltid varit intresserad av samhällsfrågor. Redan som elvaåring kunde jag sitta och titta på debattprogram på TV. Men fram till nu har jag aldrig tidigare varit engagerad inom politiken. Jag har tänkt tanken några gånger tidigare, men det har aldrig blivit av, säger Nina Gustafsson.

Att Nina Gustafsson nu ställer upp i valet för KD:s räkning kan partiet tacka hennes svärfar och den tidigare KD-politikern Göran Gustafsson för.

– Det är tack vare honom som den här lågan har drivits på ganska rejält hos mig. Han är fantastisk att diskutera med, säger Nina Gustafsson.

”Väldigt engagerad person”

Gudrun Brunegård avslöjar att det först var Christoffer Gustafsson, Ninas man, som fick frågan att engagera sig och stå med på valsedeln.

– Det började med att vi frågade Christoffer och det slutade med att frågan gick vidare till Nina. Hon är en jättebra och väldigt engagerad person. Vi märkte snart att hon var väldigt taggad på det här, säger Gudrun Brunegård.

– Nina har redan varit med på en del gruppmöten och hon har tillfört en del där. Det är ett välkommet tillskott, säger Ola Gustafsson.

Personlig erfarenhet

Nina Gustafsson säger att hon främst brinner för landstingsfrågor, inte minst beroende på, och tack vare, egna erfarenheter.

– 2003 fick jag en stroke, 31 år fyllda. Jag trodde på det man hade hört, att om det händer något så finns allt där. Jag tänker på läkare, kuratorer och andra människor i det sociala nätverket. Och det gjorde det till viss del, men inte alls som jag hade förväntat mig. När min mamma blev sjuk i bröstcancer första gången fick jag uppleva den andra sidan, då fanns alla där. Så att jag brinner för landstingsfrågor grundar sig i att jag har mycket personlig erfarenhet därifrån. Mycket är bra i svensk sjukvård, men det  finns definitivt saker som vi kan göra bättre, säger Nina Gustafsson. 

”Det är fantastiskt”

Att hon hamnar så högt upp på Kristdemokraternas lista i kommunvalet är Nina Gustafsson mycket glad över.

– Det tycker jag är fantastiskt. Jag ser det som ett stort förtroende som jag ska försöka förvalta på bästa sätt. Sen har jag väldigt mycket att lära, men jag är villig att göra det och jag är nyfiken. Jag ser fram emot det här.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt