Annons:

Nu får länets äldre billigare busskort:

Landstingsmajoriteten med Peter Högberg (S), Caroline Axelsson (MP) och Jens Stenman (V) gläds åt de billigare korten för äldre. Foto: Simon Henriksson

Nu får länets äldre billigare busskort: "Glad nyhet"

Många olika förslag har diskuterats under de senaste åren. Nu är det klart. Samtliga Kalmar läns invånare över 65 år får möjlighet att köpa ett seniorkort.
– Vi är glada att kunna presentera den här lösningen för våra äldre, säger Peter Högberg (S).

Annons:

Landstingsmajoritetens reform kostar totalt två miljoner kronor att genomföra. Den innebär att från och med den dagen en länsinvånare fyller 65 år får personen ett seniorkort. 

Med seniorkortet – som kostar 100 kronor i månaden – kan de äldre åka hur mycket kollektivtrafik de vill. Kortet är giltigt mellan klockan 09.00-15.00 och mellan 18.00-24.00 varje dag och gäller både buss- och tågresor inom Kalmar län.

– Det vi presenterar är en lösning för hela länet och en stor del av dygnet kommer att täckas av vårt förslag. Kortet gäller inte för resor utanför länsgränsen, säger landstingspolitikern Peter Högberg (S).

Att det blir just dessa tider – och inte hela dygnet – förklarar landstingsmajoriteten så här:

– Vi har väldigt mycket plats i systemet vid de här tiderna. Det är inte högtryck vid de här tiderna. Vi ser också att det är vid de här tiderna som vi har kapacitet. I mångt och mycket täcker det upp om man vill göra någon kvällsaktivitet.

Börjar gälla från årsskiftet

Ett månadskort för den som har fyllt 65 har tidigare legat på 1 400 kronor i månaden. 

– Nu blir det en subvention på 1 300 kronor. Vi beräknar också att de flesta kommer att ha råd med det här, säger landstingspolitikern Caroline Axelsson (MP). 

Seniorkortet kommer att börja gälla från och med årsskiftet. 

– Vi har plockat fram en finansiering som håller och sätter av två miljoner till den här reformen. Det är en ansvarsfull satsning och vi sätter inte igång någon reform om vi inte har pengar, säger Högberg (S). 

Klimatskäl

Landstingsmajoriteten, som består av Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet, är väldigt nöjd med sin lösning. 

– Det har kommit önskemål och påtryckningar från pensionärerna om fria resor för äldre, och vi har tagit till oss och lyssnat. 

Varför väljer ni att göra det här?

– Det finns massa skäl till det och framför allt klimatskäl. Vi vill att fler ska åka kollektivt och styra om resandet från bil till det kollektiva resandet. Det här är ett sätt att försöka få till ett ökat resande.

Tror ni att pensionärsorganisationerna blir nöjda med det här?

– Det hoppas vi såklart. Jag tror att de blir mer nöjda än tidigare. Det finns också en annan aspekt till att vi gör det här och det är att vissa äldre ser dåligt, men ändå väljer att fortsätta att köra bil. Det här kan bli ett alternativ för dem. Det känns också viktigt att satsa vidare nu, när vi har gjort en jättesatsning på de nya bussarna. Då vill vi ha folk på bussarna, säger Axelsson (MP).

Testas i två år

Kalmar län är ett av Sveriges allra äldsta län. Därför kommer över 50 000 personer få ta del av reformen. 

– Jag tror att det är en väldigt glad nyhet för många. Tittar man på vad en resa till Västervik kostar, så efter tur och retur så är summan inne. Då blir resa nummer två gratis, säger Jens Stenman (V). 

Seniorkorten kommer att testas under två års tid. Hösten 2019 ska det utvärderas. 

– Genomför man en sådan här bra reform, så måste man utvärdera det och se hur vi kan utveckla den, säger Högberg.

Finns det någon förhoppning om hur mycket det här ska öka resandet?

– Nej, inte i dagsläget. Därför är det en prövotid på två år och så får vi utvärdera det här. Vi kommer också marknadsföra det här mycket.

Nu är det upp till Kalmar Länstrafik, KLT, att ta fram en teknisk lösning till årsskiftet.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt