Annons:

INN kritisk till fördelning av underhåll:

Ingela Nilsson Nachtweij (C) är kritisk till fördelningen av underhåll inom kultur- och fritidssektorn. Foto: Simon Henriksson

INN kritisk till fördelning av underhåll: "Ser tecken på det"

Ingela Nilsson Nachtweij och hennes centerparti vill renovera idrottshallen. Oppositionspartiet är heller inte nöjt med fördelningen av upprustning och underhåll – men vill inte peka ut någon särskild förening.
– Det hoppas jag att utredningen ska visa, säger Nilsson Nachtweij (C).

Annons:

I ett debattinlägg i förra veckan skrev oppositionsrådet Ingela Nilsson Nachtweij att "jag anser att Idrottshallen borde prioriteras nu liksom behovet av ny innebandysarg så att poolspel kan spelas på liten plan, vilket ett nytt regelverk kräver. Det har redan varit alldeles för många turer i frågan om Idrottshallens behov av ombyggnation". 

Centerpartiets motion om att renovera Idrottshallen har dock inte gått igenom. 

– Majoriteten vill avslå den i avvaktan på en utredning av kommunens större anläggningars behov, men vilka anläggningar ska ingå? Ska Arena Ceos ingå? Vilka anläggningar i kransorterna ska ingå? undrar Nilsson Nachtweij (C). 

Är det lönt att renovera Idrottshallen jämfört med att bygga en ny, som klubben förespråkar?

– Det ska man inte ställa mot vartannat, för det är inte aktuellt att riva Idrottshallen. Det finns det inte ekonomi till. Här handlar det om att vi ska byta golv bland annat. Det är prioriterat så att den blir säker. 

"Självklart på önskelistan"

För att en ny idrottshall ska bli verklighet, tror Nilsson Nachtweij att det krävs samarbete mellan olika aktörer. 

– Det finns självklart på önskelistan, men det kräver ett samarbete med näringslivet, föreningslivet och kommunen för att kunna förverkliga det. Det vore intressant för Vimmerby att få till en kultur- och fritidsarena, men det är inte aktuellt just nu. Det viktigaste nu är hygienkravet, som jag ser det. Det är den enda idrottshallen med tillräcklig publikkapacitet som vi har. 

Vad kostar renoveringarna ni föreslagit?

– Det vet jag inte i det här läget, men vi har föreslagit ett samarbete med Riksidrottsförbundet. 

Peter Högberg (S) anger i sitt debattinlägg att han tycker det är ansvarslöst?

– Det vore önskvärt med offerter, men jag har inte den kompetensen och det är i en konkurrenssituation som man upphandlar det. Det borde finnas i gammalt material. 

Hur ska det finansieras?

– Vi vill göra det i samverkan med Riksidrottsförbundet och sedan får det ha sin sedvanliga process.

Tror du att Idrottshallen kan bli en valfråga?

– Vi har lagt en motion och vi tänker att den ska hanteras och att det behöver vara ett snabbare svar än till valet. Det behöver avgöras långt innan dess.

"Verkar lättare"

I sitt debattinlägg skriver Nilsson Nachtweij att "den senaste frågan i en rad av frågor som vi i Centerpartiet inte är nöjda med är hur KS hanterar kommunens behov av rättvis fördelning av upprustning och underhåll". 

– Jag ser tecken på att fördelningen av medel har varit orättvis, men det hoppas jag att utredningen ska visa.

Vad har du sett för tecken?

– Jag kan inte gå in i detalj, men jag vill veta mer om olika fördelningar. Vi kan ta Frödinge som exempel, som själva fick samla in pengar till sin anläggning. Det är viktigt med en transparens i det.

Är det rätt att åtgärda de 23 önskemålen eller kraven från Vimmerby IF?

– Jag har inte sett hela listan. Men det är viktigt att man tydligt redovisar vad man gjort och till vilken kostnad. För vi i politiken har inte varit inblandad i den processen. 

Är det just de tecknen du tänker på?

– Det finns andra också. Det verkar vara lättare för vissa föreningar än för andra föreningar i den här kommunen. Det är viktigt att vi kommer till rätta med det och är transparenta. 

Är det VIF du menar har det lättare?

– Nej, nej. Det kan jag inte säga. Jag måste veta mer om det och därför är den här utredningen välkommen, men just när det gäller Idrottshallen handlar det om underhållet av golvet, just för att det är skaderisk. 

Borde de här önskemålen eller kraven från VIF varit uppe politiskt?

– Ja, det tycker jag. Det är frågor som berör medborgarna så kraftfullt och det finns så mycket uppfattningar om det. Det blir svårt för oss när vi får frågor om det, eftersom vi inte har varit delaktiga. Det handlar om att KS inte hinner med kultur- och fritidsfrågorna i nuvarande organisation.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt