Annons:

Oppositionsrådet tar initiativ för ny idrottshall

Ingela Nilsson Nachtweij (C) vill bygga en ny Idrottshall i Vimmerby med hjälp av näringslivet och ideella krafter. Foto: Simon Henriksson

Oppositionsrådet tar initiativ för ny idrottshall

Kommunens investeringspengar är slut. Nu tar oppositionsrådet Ingela Nilsson Nachtweij ett initiativ för en ny idrottshall i Vimmerby. – Jag tror att vi behöver ett projekt som Vimmerby kan enas kring, säger Nilsson Nachtweij.

Annons:

Många föreningar i kommunen har problem med sin infrastruktur. Vimmerby IF har ingen läktare, Frödinge/Brantestad SK mögliga omklädningsrum, Södra Vi IF saknar allvädersbanor, Vimmerby Hockeys rink har fel mått och för lågt tak, Vimmerby IBK en unik räls mitt i planen och stora behov av mer yta.

Inte blir det lättare med tanke på kommunens ekonomiska situation. Ingen av föreningarnas behov är prioriterade i investeringsbudgeten som fullmäktige fattade beslut om i november.

Totalt finns investeringsbehov för 180 miljoner upptagna i investeringsbudgeten, men i de fall idrottsföreningarnas behov tas upp tilldelas de inga medel. I november fick dock Frödinge/Brantestad sin ansökan om investeringsbidrag på drygt en miljon kronor beviljad i kultur- och fritidsnämnden. Ärendet går nu vidare till kommunstyrelsen.

”Kanske krävs 400 medlemmar”

Oppositionsrådet Ingela Nilsson Nachtweij tar nu ett initiativ för en ny idrottshall. Men tanken är att kommunen inte ska behöva gå in med några pengar.

– Jag kommer personligen att bjuda in till ett möte om en ny idrottshall i januari. Det finns ett stort behov och det här skulle vara ett projekt som Vimmerby kan enas kring. Det har varit så mycket käbbel och tjafs under det här året, säger Nilsson Nachtweij.

Frågan om en ny idrottshall har behandlats under många år. När en omfattande ombyggnation var klubbad upptäcktes det att en vägg som skulle tas bort var bärande. Därefter har investeringsbudgeten reviderats och kommunens ekonomi havererat. Sedan tidigare finns det ritningar på en hall med 1 000 sittplatser som kostar 19 miljoner kronor och som är tänkt att placeras bakom Idrottshallen, i riktning mot Vimarskolan.

– I andra kommuner har man lyckats samla in pengar genom näringslivet och startat andelsföreningar och det kanske krävs 400 medlemmar. Näringslivet i kommunen verkar gå som tåget och jag tror att det kan finnas ett intresse. Faller det väl ut kanske kommunen kan gå in med en mindre summa, eller borga för ett lån på samma sätt som vi gjort för trädgårdarna på Näs. Folk i Vimmerby tycker att vi behöver en ny idrottshall.

”Finns andra processer också”

Vimmerby IBK har kapacitetsproblem.

– Innebandy är en sport som växer och idag är det träning i Idrottshallen varje minut från 15.30 till 22.00. Att träna till 22 är inte det bästa för våra ungdomar. Med en hall till skulle VIBK även kunna arrangera cuper.

Hur ser du på behoven för de övriga föreningarna?

– Det finns mycket som pengarna ska räcka till. Jag vill väcka liv i den här processen, sedan finns det andra processer också. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt