Annons:

Oväntat miljontillskott stärker den mörka kommunala ekonomin

Ekonomichefen Roger Sjögren säger att miljontillskottet kommer hjälpa till att minska underskottet. Foto: Simon Henriksson/Bildbyrån

Oväntat miljontillskott stärker den mörka kommunala ekonomin

Kommunen har fått ett oväntat miljontillskott. Den senaste skatteprognosen ger kommunen hela 12,5 miljoner kronor mer för 2023.
– Varje krona är värdefull för oss, säger Helen Nilsson (S), ordförande i kommunstyrelsen.

Annons:

I torsdags släppte Sveriges kommuner och regioner, SKR, en ny prognos för skatteunderlaget. Arbetsmarknaden i Vimmerby kommun har stått sig oväntat stark och arbetslösheten har inte ökat så mycket som befarat. 

Det gör att kommunens skatteinkomster ser klart bättre ut än väntat. För 2023 rör det sig om hela 12,5 miljoner kronor och för nästa år handlar det om 5,3 miljoner kronor. 

– Skillnaden mot budget är 12,4 miljoner kronor för 2023. En del i det, eller den största delen i det, är att sysselsättningsgraden, om man tittar på antalet arbetslösa, minskat i senare takt än man tidigare trott. Sysselsättningsgraden är alltså bättre än förväntat hittills. Prognosen är att det kommer slå lite senare och längre fram, men det är den främsta orsaken till det här, säger ekonomichefen Roger Sjögren. 

Minskar underskottet

Kommunen har prognostiserat med ett ordentligt underskott på drygt 45 miljoner kronor.

– Vi får se vad den totala effekten blir med allt annat som har hänt, men det här hjälper förstås till att minska underskottet. Det är dock fortsatt osäkert och vi vet inte mer säkert förrän delårsbokslutet kommer. Vi börjar jobba med det nästa vecka. Men det hjälper självklart till att hålla emot det befarade underskottet och det känns väldigt positivt. Det kommer som en bra hjälp i det prekära läge vi är i och gör att underskottet inte blir lika illa, säger Sjögren. 

Kommunen har ännu inte fattat beslut om budgetramen för 2024. Det brukar ske innan sommaren, men sköts i år upp till hösten på grund av det mycket svåra och osäkra ekonomiska läget.

– I den nya prognosen vad gäller skatteunderlaget för 2024 handlar det om 5,3 miljoner mer. Det beror framför allt på utjämningssystemet, eftersom man räknar med att arbetsmarknaden går ned något nästa år och att skatteintäkterna därmed minskar, säger Evelina Larsson, ekonom på Vimmerby kommun. 

Inför 2024 hoppas kommunerna också på välfyllda pengapåsar från regeringen i höstbudgeten. 

– Att vi skjutit på budgetbeslutet beror bland annat på att man inväntar beskeden från regeringen i höstbudgeten, säger Roger Sjögren. 

Hjälper inte – besparingar måste ske

Men att det här ska påverka några av alla besparingsåtgärder kommunen tittar på är osannolikt.

– Jag lämnade den här informationen till kommunstyrelsen i går och flera av de ledande politikerna konstaterade också att det här inte innebär att vi kan slappna av. Vi behöver ändå göra effektiviseringar och besparingar. Vi har en för hög kostnadsmassa, säger ekonomichefen. 

Kommunstyrelsens ordförande Helen Nilsson (S) är glad över tillskottet. 

– Varje krona är värdefull och viktig inför den fortsatta planeringen. Det här är ett jätteviktigt besked för oss, säger hon.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt