Annons:

Efter föräldrarnas larm:

Peter Karlsson (C) är ordförande i barn- och utbildningsnämnden. Foto: Simon Henriksson

Efter föräldrarnas larm: "Kan inte tvinga kvar lärarna"

Skolan i Gullringen är på nytt hotad. Nu slår också föräldrar larm om situationen på Brännebro.
– Vi ser allvarligt på det här och det är inte alls bra, men vi kan inte heller tvinga kvar lärare, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Peter Karlsson (C).

Annons:

Vissa elever på Brännebro skola har haft över tio mentorer under sin skolgång. Nu slår föräldrar larm om situationen som råder på skolan.

– Vi hade ett möte om det här i veckan och träffade både rektor och biträdande rektor. Vi ser allvarligt på det här och det är inte alls bra. Nu blir det återigen förändring för sjätteklassarna, som har haft så många olika under åren. Vi har lyckats få till en lösning med VFU-studenter (Verksamhetsförlagd utbildning, reds.anm). De går sista året på lärarutbildningen och tar sista terminen. Det gör att vi inte tappar alla nu, utan det är en lärare som slutat. Det är därför man slagit larm är min bedömning. Annars hade vi lyckats rekrytera en behörig tidigare och det blev ett jätteuppsving. Föräldrarna var jättenöjda, men den här läraren återgår till sin tidigare tjänst, säger Peter Karlsson (C), ordförande i barn- och utbildningsnämnden. 

Det man slår larm är väl det som skett över en längre tid, att man haft över tio olika mentorer?

– Det är inte optimalt för någon att det har blivit så. Det är väldigt olyckligt. Vi var oroliga inför hösten, men jag har fått signaler om att det här har fungerat under hösten. 

Är det rimligt att vissa elever har över tio mentorer under sin skolgång?

– Visst är det olyckligt, men vi kan inte tvinga lärare att vara kvar. Man har rätt att söka andra jobb och blir mer sårbara i en mindre skola med en mentor. Det blir ett stort tapp på en mindre skola om en slutar. 

Föräldrar säger att man ropat på hjälp länge, men att inget händer och att man inte får någon respons. Vad är nämndens ansvar i det?

– Det är inte den bild vi fått från rektorerna. Vi har jobbat med frågan, men den frågan får du ställa till rektor. Nu under höstterminen har jag inte fått till mig några klagomål. Jag fick en del kritik till mig i våras, men nu under hösten har det varit tvärtom. Jag har fått väldigt positiva signaler.

Borde ni ha vidtagit åtgärder tidigare?

– Det kan man kanske tycka, men vi har följt det här hela tiden. Jag har inte sett att vi kunnat göra något annorlunda. Det handlar inte bara om att man slutat för att man inte trivs. Det är en del naturliga avgångar också på grund av pension.

Det ska ha tagit ett år innan ett barn fick ett åtgärdsprogram utifrån en pedagogisk kartläggning som gjordes. Vad tänker du om att det är så på en kommunal skola i vår kommun?

– Så får det inte vara och det är inget jag fått till mig. Jag har väldigt svårt att se att det skulle vara så.

Varierande över tid

Brännebro skola är för andra gången sedan mitten av 2010-talet hotad. I mitten av december kommer skolutredningen från tjänstemännen. 

Hur ser du på kvaliteten på Brännebro skola?

– Det har varit väldigt bra kvalitet under hösten. Det genomfördes en enkätundersökning där man fick höga poäng. Även mdarbetare har trivts nu under hösten.

Hur har kvaliteten varit över tid?

– Varierande. Mycket personalombyte har ställt till det och då är det svårt att få jämn kvalitet. Den sista tiden har vi varit nöjda med att vi rekryterade så bra och hela lärarlaget har fungerat väldigt bra.

Hur ska ni göra för att få lärare att stanna?

– Det är en bra fråga. Det är inte lätt. Det är obehöriga lärare överallt och att hitta behöriga är ett jätteproblem överallt i hela Sverige.

Så det går inte att göra något?

– Jo, det går. Vi har försökt och kommer fortsätta försöka hitta behöriga lärare. Vi gör vad vi kan. 

Att flera föräldrar övervägt att flytta sina barn är ingen bild Peter Karlsson fått till sig. 

Har Brännebro en framtid som skola?

– Det är det vi ska få presenterat på nämnden snart. Jag vill inte föregå det. Men som jag sagt förut är det alltid barnens utbildning och barnets bästa som är viktigt. Kan vi inte hålla kvaliteten kan vi inte heller hålla skolan öppen.

Fotnot: 

Här kan du läsa artikeln om föräldarnas kritik. 

Här kan du läsa rektorns syn på situationen. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt