Annons:

Regeringen räknade fel – med 34 miljarder kronor

Regeringen, med finansminister Magdalena Andersson (S), räknade fel med 34 miljarder kronor. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Regeringen räknade fel – med 34 miljarder kronor

Prognosen för 2016 var tre miljarder över i statskassan. I stället blev det nästan 34 miljarder, rapporterar Svenska Dagbladet.
– Det är nog högst i historien, säger Eva Engberg på Ekonomistyrningsverket, till tidningen.

Annons:

Staten fick 33,6 miljarder kronor över efter 2016. Något medveten sparsamhet beroedde det dock inte på. I stället handlade det om en historiskt stor felräkning, skriver Svenska Dagbladet.

– Det är nog högst i historien. I budgeten beräknades anslagsbehållningarna öka med drygt tre miljarder kronor. Det innebär att det är en stor skillnad mellan budget och utfall, säger Eva Engberg, expert på statsredovisning på Ekonomistyrningsverket, till tidningen.

Överskottet är större än Polismyndighetens, Migrationsverkets, Kronofogdens och Säkerhetspolisens sammanlagda årsbudgetar. 

Pengarna skulle bland annat ha gått till sjukersättningar och traineejobb. Miljarderna återgår nu till statskassan, vilket innebär att de tilltänkta satsningarna inte blir av.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt