Annons:

Så ser politiken på förslaget till renhållningstaxan

Kommunstyrelsen sa ja till de nya renhållningstaxorna för 2024. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Så ser politiken på förslaget till renhållningstaxan

Totalt ska renhållningstaxan sänkas med 2,2 miljoner kronor nästa år. Politiken sa ja till VEMAB:s förslag. 

Annons:

Den 1 januari får kommunerna formellt ansvar för att samla in förpackningar från hushåll. Senast den 31 december 2026 ska också alla hushåll och verksamheter, som har samlokaliserad hämtning med hushåll, ha fastighetsnära insamling av förpackningar. 

Det här får tydliga effekter för renhållningstaxan. Totalt föreslår VEMAB att avgifterna i taxan ska sänkas med 2,2 miljoner kronor. För en typlägenhet innebär förslaget att sortering och fastighetsnära insamling av förpackningar och matavfall blir cirka 250 kronor biligare per lägenhet och år jämfört med insamling av bara restavfall. 

– Eftersom vi får ekonomisk kompensation har vi möjlighet att föreslå sänkning för taxan vad gäller insamling av förpackningar. Samtidigt skapar vi också ekonomiska incitament för den fastighetsnära insamlingen, har renhållningschefen Daniel Johansson tidigare sagt. 

Gröna sänks med 17 procent

Det är det gröna abonnemanget som sänks med 17 procent nästa år och det nya priset blir 2 763 kronor. Samtidigt höjs det röda och gula abonnemanget. Det röda höjs från 4 863 kronor till 5 125. 2025 finns varken det röda eller det gula abonnemanget kvar. 

– Det är trevligt att kunna säga att taxan sänks. Det gäller de gröna abonnemangen, eftersom övriga ska fasas ut, säger Jacob Käll (C).

Kommunstyrelsen ställde sig enigt bakom VEMAB:s förslag på ny renhållningstaxa. Den tas slutligen av kommunfullmäktige. 

HÄR kan du läsa en längre artikel om de nya renhållningstaxorna. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt