Annons:

Så blir det med de nya taxorna för räddningstjänsten

Fullmäktige sa enigt ja till de nya taxorna för räddningstjänsten.

Så blir det med de nya taxorna för räddningstjänsten

Räddningstjänstens nya taxor för 2024 har nu klubbats av kommunfullmäktige. Det som har stuckit ut mest är den årliga anslutningsavgiften som införs för automatiska brandlarm. Årsavgiften hamnar på 2 400 kronor och gäller för redan anslutna. 

Annons:

Cirka 140 anläggningar i kommunen är kopplade till en larmcentral. Det rör sig om allt från företag till kommunala verksamheter men inga privatpersoner. 

– Man kan säga att det motsvarar ett villalarm, där man får betala en månadsavgift. Det här kommer vara en årsavgift som är förhållandevis låg jämfört med andra kommuner, säger Peter Helge, räddnings- och säkerhetschef i Vimmerby kommun.

Den här nya årliga anslutningsavgiften för automatiska brandlarm ligger på 2 400 kronor. Årsavgiften gäller för både nya och redan anslutna. 

– Det kan nog riva upp en del känslor, men jag tror att många har förståelse för det. Det här är anläggningar vi inte har tagit betalt för och som kunnat åka med gratis. 

Bakgrunden är att många i Sverige redan har det här och att räddningstjänsten har många fellarm. Taxan för fellarm räknas också upp och hamnar på 5 558 kronor per tillfälle. Det är en höjning med drygt 300 kronor. 

De nya taxorna för räddningstjänsten börjar gälla från och med 1 januari 2024. Kommunfullmäktige sa enigt ja under sitt decembersammanträde.

HÄR kan du läsa mer om de nya taxorna. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt