Annons:

En eller två högstadieskolor i Vimmerby:

Ola Karlsson har även utrett frågan om tätorten ska ha en eller två högstadieskolor. Foto: Simon Henriksson

En eller två högstadieskolor i Vimmerby: "Kan bli infekterat mellan AL och Vimar"

Ska Vimmerby tätort ha en eller två högstadieskolor i framtiden? Ett beslut kryper allt närmare.
– Det tar många år innan det går igenom, men vi behöver en riktlinje eller ett viljebeslut på det här, säger nämndens ordförande Peter Karlsson (C).

Annons:

Frågan om vad som ska hända med skollokalerna i Vimmerby tätort väcktes till liv i samband med att kommunstyrelsen sa nej till att inte bygga en helt ny högstadieskola i våras. 

Skälen var, kanske inte så oväntat, ekonomiska. 

– Medlen fanns inte till den här ganska kraftiga investeringen. Då skapades en styrgrupp och en arbetsgrupp som skulle titta på vad som behövde göras för att ha hållbara skollokaler, säger Ola Karlsson, skolchef i kommunen. 

Med hållbara menas i det sammanhanget att kommunen inte ska vara beroende av tillfälliga lösningar för skollokaler. 

– För om vi pratar om tomma platser och så vidare utanför Vimmerby, så är det motsatt situation i tätorten. Vi har inte plats för eleverna som finns här. Vi har paviljonglösningar och lokaler som inte är byggda för att vara skollokaler som måste användas för att lösa platsbristen. 

"Inte få motsättningarna"

Innan man går vidare med att bygga till eller om på Astrid Lindgrens skola respektive Vimarskolan behöver nämnden ta ställning till hur skolorganisationen ska vara i tätorten. Det handlar då om man fortsatt ska ha två grundskolor och två högstadieskolor eller en grundskola och en högstadieskola.

– Förvaltningen fick i uppdrag att göra en konsekvensutredning kring en eventuell förändringar. Vi har tittat på möjliga konsekvenser, både positiva och negativa. Vi har tittat dels ur undervisningens perspektiv och dels gjort en barnkonsekvensanalys. Dessa konsekvensanalyser är genomförda och presenterade för nämnden.

Men politiskt finns ännu inget beslut. 

– Vi bordlade den frågan och tar med den ut i våra grupper. Det finns för- och nackdelar med en högstadieskola och här listas både det positiva och det negativa upp. Det är övervägande negativt som kommer upp. Samtidigt gör ofta en förändring att man blir orolig, säger Peter Karlsson (C), ordförande i nämnden. 

Han ser dock vissa tydliga fördelar med en gemensam högstadieskola. 

– Det skulle bli mer integrerat och vi skulle få alla elever på samma ställe. Vi skulle inte få de här motsättningarna som vi får rapporter om från idrottsevenemang, där det kan bli infekterat mellan AL och Vimar. Det mest negativa kanske är att man inte kan byta skola om man inte trivs. 

"Behöver ett viljebeslut"

Ett beslut, eller åtminstone en viljeriktning, ska komma under våren. 

– Om vi bygger om för en högstadieskola, så är det inget som händer med en gång. Det tar många år innan det går igenom, men vi behöver en riktlinje eller ett viljebeslut på det här. 

Fråga

Borde högstadierna på AL och Vimar slås ihop?

Ja
Nej
Rösta Se resultat

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt