Annons:

Beslut dröjer i högstadiefrågan i Vimmerby – då tas det

Ska nämndens beslut om ett samlat högstadium stå fast? Nu tittar man på att ompröva beslutet. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Beslut dröjer i högstadiefrågan i Vimmerby – då tas det

Nu i oktober skulle nämnden fattat beslut om skollokaler i Vimmerby tätort. Men beslutet dröjer till decembersammanträdet.
– Inget beslut har tagits i dag, säger skolchefen Ola Karlsson.

Annons:

I mitten av 2010-talet presenterade den dåvarande majoriteten planerna på en ny högstadieskola i Vimmerby tätort. Efter många år av förarbeten och utredningar skrotades planerna helt i våras. 

Av rädsla för skyhöga driftskostnader med en ekonomi i princip i fritt fall såg den rödgröna majoriteten inte någon möjlighet att gå vidare med storsatsningen. 

Skollokaler i Vimmerby tätort har sedan dess varit en stående punkt på barn- och utbildningsnämndens agenda. Behovet av renoveringar på de två nuvarande högstadieskolorna i tätorten är nämligen fortsatt stort. 

Ett beslut skulle ha fattats vid oktobersammanträdet, men så blev det inte.

– Det var bara ett informationsärende i dag. Vi har utökat det vi tittar på i konsekvensutredningen, säger skolchefen Ola Karlsson.

Tog beslut redan 2017

Redan 2017 fattade nämnden beslut om att man skulle ha ett samlat högstadium i Vimmerby. 

– Det här har legat med hela tiden. Nämndens beslut då var att man skulle ha ett samlat högstadium som man ersatte AL-skolans sju till nio och Vimarskolans sju till nio med. Då var ju planen att bygga en ny och låta F-6 gå kvar där de är i dag.

Men efter kommunstyrelsens beslut i våras om att det inte blir någon ny skola ändrades förutsättningarna.

– Ska man fortsatt jobba vidare efter att ha ett samlat högstadium eller ska nämnden ompröva sitt beslut. Nu är beslutet att vi ska ha ett samlat högstadium och ett samlat låg- och mellanstadium. Ärendet handlar helt enkelt om ifall nämnden ska ompröva sitt fattade beslut.

Dröjer till december

Något beslut togs dock inte under onsdagen. 

– Strukturutredningen, som vi också tittar på, är gigantiska utredningar. Där handlar det om att vi tar fram beslutsunderlag, men när det gäller skollokaler i tätorten finns redan ett beslut. Nu tittar vi på möjligheten att ompröva beslutet och det är inte en lika omfattande utredning. Det vi lagt till i dag är att vi ska göra en barnkonsekvensanalys och ärendet kommer upp för beslut i december. 

Politikerna har gett förvaltningen uppdraget sedan tidigare.

– Vi vill se för- och nackdelarna med ett samlat högstadium i Vimmerby stad, men vi måste bestämma oss om den frågan först och det beslutet tas i december, säger Peter Karlsson (C), ordförande i nämnden. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt